تصویرتصویرتصویر

سمینار بررسی ابعاد همگرایی مواضع چین و روسیه و اتحادیه عرب پیرامون جزایر سه گانه و استراتژی ایران در برابر آن برگزار شد

سمینار بررسی ابعاد همگرایی مواضع چین و روسیه و اتحادیه عرب پیرامون جزایر سه گانه و استراتژی ایران در برابر آن، در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

تصویر
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، سمینار بررسی ابعاد همگرایی مواضع چین و روسیه و اتحادیه عرب پیرامون جزایر سه گانه و استراتژی ایران در برابر آن، به همت دپارتمان مطالعات ایران انجمن ایرانی مطالعات غرب آسیا و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی روز دوشنبه ۹ مرداد ماه ۱۴۰۲ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. دبیری این نشست را مهدی لکزی مدیر دپارتمان مطالعات ایران انجمن ایرانی مطالعات غرب آسیا بر عهده داشت.
حمید احمدی: جمهوری اسلامی باید به این اقناع برسد که چین و روسیه به دنبال منافعشان هستند
حمید احمدی، استاد دانشگاه تهران و پژوهشگر ارشد مسائل خاورمیانه با اشاره به دوران پهلوی دوم، اظهار داشت: در آن زمان استراتژی ایران در مورد جزایر سه گانه و همچنین بحرین ایجاد تفرقه در بین جهان عرب بود و ایران در سال ۱۹۶۰ تصمیم گرفت که مشکلاتش را با مصر حل کند که متعاقب آن با دستور عبدالناصر به سادات ارتباط مصر و ایران برقرار شد و مسئله جزایر در آن زمان حل شد.
وی افزود: «بعد از انقلاب این مسئله سیاسی شد و دو رخداد پایان جنگ سرد و انقلاب در ایران باعث شد که امارات احساس کند که قدرت مانور دارد». این استاد دانشگاه با بیان اینکه در این مسئله تاکنون آمریکایی‌ها بی‌طرف بوده و اروپایی‌ها موضع نگرفته ند؛ این موضوع را برای ما نکته مثبت دانست. وی ادامه داد که هدف عمده فعلی چین و روسیه پیشبرد منافع اقتصادی است و جمهوری اسلامی باید به این اقناع برسد که این دو کشور به دنبال منافع خود هستند.
احمدی یادآور شد: از سوی دیگر وزارت خارجه ما باید پیش‌بینی این موضوع را می‌کرد و از قبل هشدارهای لازم را به این کشورها می ‌داد.
این استاد دانشگاه استراتژی قوی شدن و به فکر منافع ملی بودن را ارائه کرد و یادآور شد: قضیه رخ داده فعلی آسیبی به ما نخواهد رساند مگر اینکه جنگی رخ دهد.

جهانگیر کرمی: جنگ اوکراین، روسیه را نیازمند کشورهای خلیج فارس کرد
جهانگیر کرمی، دانشیار روابط بین الملل دانشگاه تهران و پژوهشگر ارشد مسائل روسیه اظهار داشت: باید واکاوی شود که چرا وقتی سیاست خارجی ایران شرق‌گراتر می‌شود روسیه و چین مواضع منفی‌تری اتخاذ می‌کنند؟
وی در ادامه با اشاره به سیاست روسیه در قبال کشورهای حاشیه خلیج فارس گفت: جنگ اوکراین را عاملی بود که روسیه را نیازمند کشورهای حاشیه خلیج فارس کرد و علل آن نفت و تجارت بودند. به طوری که روسیه برای دور زدن تحریم‌ها به کشورهای حاشیه خلیج فارس نیاز دارد.
این پژوهشگر در ادامه بیان داشت: پاسخ چین در قبال موضوع اخیر پاسخ محترمانه‌ای بود اما روسیه همان کار را هم نکرد و تا به حال هرچه شنیده‌ایم از سوی مقامات ایران بوده است نه مقامات روسیه.
این استاد دانشگاه تهران تاکید کرد: سیاست خارجی ایران نیازمند تحولاتی است از جمله اینکه نظام سیاسی در ایران باید حکمرانی ملی داشته باشد اما در حال حاضر دولت مبارزه وجود دارد.
وی دیگر پیشنهادات خود را اینطور ابراز داشت: «منافع ملی باید جای دشمن خارجی را بگیرد، همچنین حاکمیت ملی به کشور بازگردد چرا که حاکمیت ملی در عرصه اقتصادی از بین رفته است. مسئله بعدی تعادل و توازن در سیاست خارجی باید مدنظر قرار بگیرد و پویایی در سیاست خارجی وجود داشته باشد و در نهایت تا سایه مسئله هسته‌ای از حاکمیت و رفاه مردم برداشته نشود، دنبال کردن سیاست خارجی عزتمندانه سخت خواهد بود».

سجاد بهرامی مقدم: استراتژی کلان چین، توسعه مسالمت آمیز است
سجاد بهرامی مقدم، استادیار روابط بین‌الملل دانشگاه گیلان با اشاره به سیاست‌های کلان چین اظهار داشت: از ۱۹۷۸ سیاست کلان چینی‌ها متحول شده است و به یک دولت تجاری میل پیدا کرده‌اند که بر رشد اقتصادی متمرکز شده است.
او افزود: استراتژی کلان چین توسعه مسالمت آمیز است و بر طبق آن سیاست خارجی آنها طوری تنظیم شده است که با هیچ کشوری علیه کشور سوم متحد نمی‌شوند.
در ادامه بهرامی افزود متنی که چینی‌ها در مورد جزایر سه گانه امضا کرده‌اند ملایم‌تر از متنی است که روسیه امضا کرده، تاکید کرد: چینی‌ها به خاطر منافع اقتصادی می ‌خواهند با همه روابط داشته باشند.
وی در پایان با گریزی به بحث میدان گازی آرش، ابراز داشت: ما نیازمند تحول در اقتصاد سیاسی داخلی هستیم که بتوانیم بخش مولد صنعتی را گسترش بدهیم.

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۲/۰۵/۰۱

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.