سید جواد ورعی: خدمت باید همراه با پایبندی به اصول اخلاقی باشد
سید جواد ورعی در دومین شب از سلسله نشستهای خانه اندیشمندان علوم انسانی به مناسبت ایام شهادت سیدالشهدا (علیه السلام) به ایراد سخنرانی پرداخت.
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، استاد جواد ورعی در ویژه برنامه ماه محرم در خانه اندیشمندان علوم انسانی گفت: موضوع سخنرانی امروز بنده درباره حق انتخاب و تعیین سرنوشت در مکتب حسینی است.بشر موجود مختار آفریده شده و همچنین برای هدفی خلق شده است. اراده بر این بوده انسان راه و ریشه کلام خود را با اراده انتخاب کند و مسئولیت انتخاب خود را بپذیرد. در میان همه موجودات این ویژگی در انسان است. انسان راه خودش را خودش انتخاب می کند اما انسان بی نیاز از ارشاد و راهنمایی نیست اما تصمیم گیری بر عهده او است. انسان باید مسئولیت تصمیم و پیامدهای دنیوی و اخروی کار خود را بپذیرد.
وی با اشاره به مکتب سیدالشهدا بیان کرد: حضرت همواره نسبت به جامعه اسلامی وفادار بودند که جنبه حقوقی و اخلاقی دارد. پایبندی سیدالشهدا به اصول حقوقی و اخلاقی اختصاص به آن حضرت ندارد. پیش از ایشان هم پیغمبر، امیرالمومنین و امام مجتبی (ع) هم بر این اصول پایبند بودند. در سیره سیدالشهدا این است که ایشان در حرکت سیاسی، اعتراضی و اصلاحی خودشان به این اصل با تمام وجود پایبند بودند و به آن التزام داشتند.
استاد جواد ورعی تاکید کرد: معمولا در حرکت های سیاسی سیاستمداران، کمتر به این مسئله توجه می شود. سیاستمداران از ابزارهای مختلف استفاده می کنند تا بر هواداران خود بیافزایند تا از هواداران خود بهره برداری سیاسی کنند. اما امام حسین (ع) در حرکت اعتراضی خودشان نیازمند نیروی انسانی بودند اما حاضر نبودند برای پیش برد اقداماتشان اخلاق و اصول حقوقی را زیر پا بگذارند. فعالان سیاسی در جوامع مختلف و حرکات خود کمتر به این اصل پایبندی نشان می دهند. گاها یک حزب سیاسی برای بیانیه و جمع کردن امضا، بدون دانستن افراد اسم آنها را در لیست قرار می دهند و افراد را در معذوریت می گذارند. اصول اخلاقی را زیر پا میگذارند تا هواداران خود را بیشتر از حزب رقیب نشان بدهند. این حرکت در جامعه ما که ادعا تشییع و پیروی از امیرالمومنین داریم هم وجود دارد. سنگ آنها را به سینه می زنیم اما کمتر به اصول حقوقی و اخلاقی پایبندی نشان می دهیم.
وی با اشاره به نمونه هایی از سیره امام حسین (ع) گفت: سیدالشهدا برای درخواست بیعت از مدینه حرکت کردند و نمی خواستند با معاویه بیعت کنند. ایشان در مدینه نامه به بنی هاشم نوشتند که هرکس همراه من بیاید و در حرکت اعتراضی همراهی کند بداند این قیام همراه با خطر و شهادت است و با علم و اطلاع از این موضوع همراهی کنند. در آن زمان وقتی بزرگی از خاندان تصمیمی می گرفت همه خاندان خود را موظف به اطلاعت می دانستند اما امام حسین (ع) حاضر نبوند که حرکتشان بدون پیروی آگاهانه باشد. امام در نامه به بنی هاشم نوشتند هرکس همراه من می آید بداند که آخرش شهادت است البته اگر هم همراهی نمی کنند فکر نکنند فتح و پیروزی همراه است. هر چقدر کاروان به سمت کربلا می رسد خبرهای جدیدی از کوفه به ابی عبدالله می رسد و امیدها کاهش می یابد. به یکی از منازلی که حضرت می رسند شهادت مسلم ابن عقیل به کاروان می رسد. مسلم نماینده امام حسین (ع) در کوفه بود تا پاسخ دعوت از قبایل کوفه را بدهد. در نامه نوشته شده بود، وقتی مسلم آمد صدها و هزاران نفر از سران و بزرگان قبایل اعلام وفاداری کردند اما حکومت، مسلم ابن عقیل را به شهادت رساندو کسی پشت او نایستاد.
این استاد در ادامه افزود: وقتی خبر رسید که در کوفه پشت امام حسین (ع) را خالی کردند حضرت فرمودند خبر سری نداریم. امام فرمودند اصحاب من یاران من هستند و موضوع مخفی نداریم. سیاستمداران خبرها را مخفی می کنند تا هواداران خود را از دست ندهند. حضرت در آن زمان فرمودند هر کدام از شما می خواهد برگردد همین الان برگردد. حضرت فرمودند بدانید که کوفه دست حمایت خود را برداشته و با اطلاع و آگاهی، راه خود را انتخاب کنید. عده قابل توجهی کاروان را ترک کردند. حضرت خبر کوفه را پنهان نکردند. حضرت می فرمایند اگر با من بیعت کردید دست بیعت خود را برمی دارم و تعهدی به من ندارید و آزاده هستید. امام در نامه ها و سخنرانی های خود حقیقت را آشکارا بیان کردند. اگر کسی همراه من می آید از روی اطلاع و آگاهی این کار را انجام بدهد. امام حسین (ع) جلوی تصورات نادرست را گرفتند.
وی بیان کرد: حضرت در شب عاشورا اصحاب را جمع کردند و سخنرانی مشترکی داشتند. روایتی است که حضرت دو تا سخنرانی برای اصحاب و اهل بیت داشتند. حضرت در شب عاشورا واقعیت را روشن کردند. اگر کسی می ماند آگاهانه باشد. حضرت فرمودند می ترسم شما ندانید فردا چه اتفاقی می افتد و شرم و حیا باعث شود که مرا ترک نکنید. حضرت فرمودند من بیعت خودم را برمی دارم و تعهدی نسبت به من ندارید و از تاریکی شب استفاده کنید. ایشان گفتند هرکس بماند فردا کشته می شود. برخی که خانواده داشتند حاضر نشدند که بروند. حضرت فرمودند هرکس می ماند آگاهانه بماند و مسئولیت این تصمیم خود را بپذیرد.
وی در پایان تاکید کرد: امام حاضر نبودند اصل حقوقی و اخلاقی را زیر پا بگذارند تا اینکه چند نفر بیشتر بمانند. یکی از درس هایی که مکتب سیدالشهدا برای کسانی که فعالیت های سیاسی و حزبی می کنند همین است که خدمت باید همراه با پایبندی به اصول اخلاقی باشد. ما مدعی هستیم که شیعه علی ابن ابیطالب و حسین ابن علی هستیم بنابراین در ادعا خود باید ثابت قدم باشیم.