نشست "طرح واره درمانی: وضعیت فعلی و جهت گیری های آینده" برگزار شد
نشست "طرح واره درمانی: وضعیت فعلی و جهت گیری های آینده" روز پنج شنبه 26 مرداد در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "طرح واره درمانی: وضعیت فعلی و جهت گیری های آینده" روز پنج شنبه ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ به همت گروه روان شناسی خانه اندیشمندان علوم انسانی و با همکاری نشر اسبار، در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
لادن فتی: طرح واره درمانی به لحاظ تبیینی، مناسب و به لحاظ پیش بینی، ضعیف است
لادن فتی از اساتید دانشگاه ابراز داشت: طرح واره درمانی در سودای دو مسیر بوده است که عبارتند از این که علمی بماند و هم چنین به وحدت نظر برسد و به تبع آن، در نهایت به وحدت در عمل منتج شود.
فتی تذکر داد: باید مواظب بود که به سمت روانشناسی زرد متمایل نشویم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: یک تئوری خوب، باید اقتصاد را در نظر بگیرد، تغییرپذیر باشد، بتواند پیش بینی کند و برای کنترل، پیشنهاد بدهد.
وی افزود: طرح واره درمانی به لحاظ تبیینی، مناسب و به لحاظ پیش بینی، ضعیف است و هم چنین در طرح واره درمانی، گستره مفاهیم، جذاب است ولی خوب آزموده نشده اند.
شهرام محمدخانی: هرچه جلوتر می رویم، ذهنیت گرایی را در طرح واره درمانی بیشتر می بینیم
شهرام محمدخانی از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: "یانگ" در دهه ۹۰ نظریه اول را در مورد طرح واره درمانی مطرح کرد که بر اساس وام گرفتن از نظریه های دیگر بود اما زود مشخص شد که مفهوم طرح واره کافی نیست و هرچه جلوتر رفتیم، ذهنیت گرایی در طرح واره درمانی بیشتر رؤیت شد که اکثر این ذهنیت ها از دل تجربه بالینی در آمده است.
او ادامه داد: دو جنبش مهم در طرح واره درمانی مطرح است که یکی طرفداران طرح واره درمانی کلاسیک و دیگری طرفداران طرح واره درمانی ذهنیت محور هستند.
محمدخانی با انتقاد از کسانی که صرفا با گذراندن دو سه واحد درسی مدعی هستند که طرح واره درمانگرند، افزود: برای استفاده از طرح واره درمانی، باید مراحل زیادی پشت سر گذاشت از جمله این که باید تشخیص و ارزیابی بلد بود.
حسن حمیدپور: عدالت پیش نیاز برآورده سازی سایر نیازها است
حسن حمیدپور از اساتید دانشگاه، سخنرانی خود را با عنوان عدالت به مثابه نیازی روانشناختی ارائه کرد و بیان داشت: همانند "مازلو" معتقدم که عدالت پیش نیاز برآورده سازی سایر نیازها است.
وی افزود: جلوه های روانشناختی نابرابری عبارتند از: آرمان پرستی و پیشوا پرستی، بی اعتمادی، تقدیرگرایی، خشم و خصومت و مرگ پرستی.
او ادامه داد: اگر عدالت را وارد طرح واره درمانی کنیم، باید مفاهیمی مثل ظلم ستیزی، عدالت پروری و عدالت گستری را گسترش دهیم.
حمیدپور اظهار داشت: سه سبک مقابله ای هم وجود که عبارتند از: ظلم ستیز آرمان خواه، ظلم گریز و ظلم آفرین.
علی صاحبی: هدف اصلی طرح واره درمانی، شناسایی اسکیماها و اصلاح آنها است
علی صاحبی از اساتید دانشگاه، با اشاره به تئوری نیازها، بیان کرد: بر اساس تئوری نیازها، چهار دسته نیاز وجود دارد: چیزهایی را که باید داشته باشید، کارهایی که باید انجام داد، دوست داشتن و فضیلت داشتن.
وی افزود: هدف اصلی طرح واره درمانی، شناسایی اسکیماها و اصلاح آنها است.
او ادامه داد: سه نیاز برای توانمند کردن وجود دارد که عبارتند از: احساس شایستگی، خودمختاری و پیوند با انسان های دیگر.
حبیب الله قاسم زاده: نقش روانشناسی، سازگارسازی است
حبیب الله قاسم زاده از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: نقش روانشناسی، سازگارسازی است و اگر کسی به عنوان روانشناس بالینی در عمرش فقط به یک نفر کمک کند، کار بسیار بزرگی انجام داده است اما باید این را هم گفت که ما هنوز برای قشر پایین جامعه، روان درمانی مطلوبی فراهم نکرده ایم.
وی افزود: در روان درمانی هم با معنا سر و کار داریم هم با مضمون.
او در ادامه بیان داشت: در حال حاضر، مفاهیم اطلاعات، دانش و علم قاطی شده است؛ در حالی که مهم، تبدیل اطلاعات به دانش است.
قاسم زاده در پایان ابراز کرد: در زمینه اسکیما، کار ناکرده بسیار داریم و باید تحقیقات درستی در این زمینه انجام شود.