نشست عاشورا و ادبیات آئینی برگزار شد
نشست عاشورا و ادبیات آئینی، روز شنبه ۱۱ شهریور در سالن خیام خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "عاشورا و ادبیات آئینی" روز شنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۲ به همت خانه اندیشمندان علوم انسانی در سالن خیام خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. مدیریت این نشست، برعهده خلیل پروینی بود.
حسینعلی قبادی: امام حسین(ع) سرنوشت یک آگاهی را تغییر داد و غفلت زدایی کرد
حسینعلی قبادی از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: نکاتی در مورد عاشورا مغفول مانده است که من قصد دارم به آنها بپردازم و ابتدا دو ویژگی حماسه را بیان می کنم که هرگاه سرنوشتی رقم بخورد، حماسه به وجود می آید و هم چنین چنین رخدادی باید واجد شگفتی های کم بدیل باشد که عاشورا این دو مؤلفه را به نحو احسن دارد.
وی افزود: عاشورا به تمام معنا سرنوشت را تغییر داده است و امام حسین(ع) سرنوشت یک آگاهی را تغییر داد و غفلت زدایی و غبارزدایی کرد و او می خواست خودش را فدا کند تا قرآن از مفاهیم خوابیده و غیرموثر خارج شود وبه تمام معنا سرنوشت اسلام خفته را تغییر داد و به اسلام بیدار تبدیل کرد و بدین شکل سعی در نشان دادن اسلام حقیقی داشت.
قبادی ادامه داد: در مورد مؤلفه دوم هم، بیش از ۱۲ نوع شگفت آفرینی در فرایند عاشورا رخ داده است و این رخداد را به حماسه ای بزرگ تبدیل کرده است.
سید محمود نجاتی حسینی: حوزه مردمی، ادبیات آئینی را برجسته می کند
سید محمود نجاتی حسینی از پژوهشگران، بیان داشت: برای شناخت درست ادبیات آئینی، ابتدا باید ادبیات و آئین را تبیین کنیم که ادبیات عبارت است از منظومه های منسجم و سیستماتیک که از آرایه ها بهره می گیرد و می توان گفت که ادبیات یک تولید فرهنگی است و آئین ها هم، مجموعه ای از کردارهای منظم هستند که زندگی مذهبی را بازتولید و تقویت می کنند.
وی افزود: با توجه به تعاریف گفته شده، ادبیات آئینی عبارت است از ادبیاتی که با استفاده از فرم های ادبی، به آئین ها می پردازد که از اهدافش، بازتولید ادبیات مذهبی است.
حسینی اضافه کرد: آئین های مذهبی، آئینه دین هستند و ادبیات آئینی، زیرمجموعه ادبیات دینی به شمار می رود و آن چه که ادبیات آئینی را برجسته می کند، حوزه مردمی آن است زیرا با زندگی و آئین های مذهبی مردم، سر و کار دارد و بخصوص در جامعه ی ما و مذهب تشیع که بیشترین آئین های مذهبی را دارد، نمود بیشتری پیدا می کند.