نشست "فرهنگ در برنامه های توسعه ملی ایران" برگزار شد
نشست "فرهنگ در برنامه های توسعه ملی ایران" روز دوشنبه ۲۷ شهریور در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "فرهنگ در برنامه های توسعه ملی ایران" به همت گروه علوم اجتماعی خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز دوشنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۲ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
نعمت الله فاضلی: هنگامی که تفکیک پذیری نهادی وجود نداشته باشد، سیاست فرهنگی وجود نخواهد داشت
نعمت الله فاضلی از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: ما در تاریخ معاصر خود بحران های حادی را تجربه کرده ایم و اگر نگاهی به گذشته داشته باشیم، از دوره قاجار به بعد که به نقاشی و عکاسی توجه شد و بعدها صنعت چاپ و روزنامه و فیلم هم اضافه شد، قدرت وسیاست در ایران تحت تاثیر قرار گرفت و بدین ترتیب نظام سیاسی تحت تاثیر تکنولوژی قرار گرفت و یکی از بال های سیاست فرهنگی در ایران، تکنولوژی است.
وی افزود: اگر بخواهیم تعریفی از سیاست فرهنگی ارائه بدهیم، می توان گفت که سیاست فرهنگی نحوه مداخله دولت در فضای جامعه به شمار می رود و در ایران معاصر، انسان ایرانی وقتی وارد دنیای مدرن می شود با تکنولوژی های روز و با رویه های معناساز روز، درگیر می شود.
فاضلی ادامه داد: هنگامی که دولت آرزوهایی را در سر می پروراند که با وضعیت تاریخی و فرهنگی ما سازگار نیست، ناسازه های فرهنگی به وجود می آید و هم چنین وقتی که تفکیک پذیری نهادی وجود نداشته باشد، سیاست فرهنگی شکل نمی گیرد.
سید رضا صالحی امیری: مهم ترین مانع توسعه فرهنگی در ایران، فقدان الگوی حکمرانی مطلوب در نظام فرهنگی است
سید رضا صالحی امیری از اساتید دانشگاه، بیان داشت: من عوامل امتناع از توسعه فرهنگی در ایران را بررسی کرده ام که مهم ترین آن، فقدان الگوی حکمرانی مطلوب در نظام فرهنگی است.
امیری ادامه داد: فقدان انسجام در نظام فرهنگی که اینجا منظور انسجام ارگانیکی است و افول شتابناک سرمایه اجتماعی و هم چنین رادیکالیسم فرهنگی که ضد عقلانیت فرهنگی عمل می کند، از دیگر عوامل امتناع از توسعه فرهنگی در ایران به شمار می روند.
این استاد دانشگاه، سایر عوامل امتناع از توسعه فرهنگی را این طور بیان کرد: نارضایتی و انزوا گزینی نخبگان که بدون آن ها توسعه فرهنگی محقق نخواهد شد، شکاف و گسل های فرهنگی در متن جامعه مانند شکاف سنت و مدرنیته، ساختار و مدیریت ناکارآمد نظام فرهنگی، فقدان درک تغییرات محیطی فرهنگی، فقدان تبادل و تعامل فرهنگی با دیپلماسی فرهنگی و اتکاء حداکثری به اقتصاد نفتی و عدم توجه به صنایع فرهنگی.
روح الله نصرتی: جامعه ای که درگیر معیشت و اقتصادش باشد نمی تواند به فکر توسعه فرهنگی خود باشد
روح الله نصرتی از اساتید دانشگاه، اظهار داشت: ابتدا مایلم در مورد مفهوم توسعه صحبت کنم که به نظرم توسعه، یعنی حرکت در مسیر پاسخ به نیازهای هرم مازلو و توسعه چهار مرحله دارد که عبارتند از رشد، پیشرفت، تحول و تکامل که برای تکامل به سرمایه نمادین و فرهنگی نیاز است که ما در این بخش دچار مشکل هستیم.
وی افزود: جامعه ای که درگیر معیشت و اقتصادش باشد نمی تواند به فکر توسعه فرهنگی خود باشد و الان حتی طبقه متوسط هم توان پاسخگویی به نیازهایش را ندارد.
نصرتی ادامه داد: در برنامه های توسعه ما، تناقض چشم اندازهای اقتصادی با حوزه فرهنگ وجود دارد و چیزی به اسم توسعه فرهنگی در برنامه های توسعه به چشم نمی خورد و در برنامه هفتم توسعه نیز، در حوزه فرهنگ بی برنامگی مطلق وجود دارد.