تصویرتصویرتصویر

نشست مشروطیت و قانون اساسی برگزار شد

نشست مشروطیت و قانون اساسی، دوشنبه ۱۶ مرداد در سالن خیام خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

تصویر
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست مشروطیت و قانون اساسی به همت گروه تاریخ و باستان شناسی خانه اندیشمندان علوم انسانی، دوشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ در سالن خیام خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

حسین آبادیان: قانون اساسی مشروطیت، مهم ترین سند ملی ما در تاریخ معاصر است
حسین آبادیان از اساتید دانشگاه، بیان داشت: مشروطیت یعنی حکومت قانون و قوانین اساسی به طور خاص، نسبی هستند و قابل تقلید در کشورهای دیگر نیستند؛ به همین دلیل مشروطه ایران به طور خاص متعلق به ایران است.
وی افزود: قانون اساسی مشروطیت، ۵۱ اصل دارد که تمام بندهای آن، تاکید بر مجلس شورای ملی به عنوان یک نهاد قانون گذاری است و در آن تاکید می شود که مجلس در مورد صلاح مُلک و ملت صحبت می کند و نمایندگان مجلس صرفا به مربوط به یک حوزه انتخابیه نیستند بلکه نماینده قاطبه مردم هستند.
وی در ادامه با اشاره به متمم قانون اساسی مشروطه، ابراز داشت: یکی از بندهای مهم و جنجالی متمم این بود که تمام مردم ایران در مقابل قانون، متساوی الحقوق هستند و این بند اعتراض افرادی مانند شیخ فضل الله نوری را در پی داشت که معتقد بود بنای شرع بر اختلاف حقوق است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: نکته مهم متم قانون اساسی مشروطیت آن جاست که حکم قانون مورد تاکید قرار گرفته است و حتی شاه هم نمی تواند دستور خلاف قانون بدهد.

علیرضا ملایی: تدوین قانون اساسی مشروطه، بزرگ ترین چرخش گاه تاریخ معاصر ایران است
علیرضا ملایی از اساتید دانشگاه، ضمن تحلیل فرایند تصویب قانون مشروطه، بیان داشت: متاسفانه هنوز تاریخ قانون اساسی ما نوشته نشده است علی رغم اینکه اولین کشور مسلمان و دومین کشور شرقی بودیم که انقلاب دموکراتیک در آن رخ داد.
وی در ادامه مراحل تصویب قانون اساسی مشروطه را به سه مرحله ی تکوین یا تفکر برای شکل گیری قانون اساسی، تدوین قانون اساسی و تکمیل قانون اساسی تقسیم کرد.
او افزود: متم قانون اساسی، یکی از دموکراتیک ترین متن های حقوقی جهان به شمار می رود و از نکات آن می توان به پایین آوردن حدود و اختیارات پادشاه، برابری همگان در مقابل قانون، قوه قضاییه مستقل و... اشاره کرد.
این استاد دانشگاه در پایان بیان کرد: هر چند که در متن این قانون تعارض و تناقض هایی وجود دارد اما گریز ناپذیر است و در مجموع این متن، متنی درخشان و مترقی به شمار می رود و می توان گفت که تدوین قانون اساسی مشروطیت، بزرگ ترین چرخش گاه تاریخ معاصر ایران است.

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۲/۰۵/۱۷

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.