نشست نقد و بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه با عنوان "جامعه امروز ایران و برنامه هفتم توسعه" برگزار شد
نشست نقد و بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه با عنوان "جامعه امروز ایران و برنامه هفتم توسعه" روز چهارشنبه ۱ شهریور در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست نقد و بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه با عنوان "جامعه امروز ایران و برنامه هفتم توسعه" به همت گروه علوم اجتماعی خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز چهارشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۲ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
حسین ایمانی جاجرمی: نقش شهرها، روستاها و عشایر در توسعه ملی در برنامه هفتم مشخص نشده است
حسین ایمانی جاجرمی از اساتید دانشگاه تهران ابراز داشت: برنامه فعلی ارتباطی با شعارهای دولت ندارد و هم چنین در این برنامه تعهد و الزامی برای اجرا وجود ندارد.
وی افزود: این برنامه ریشه اجتماعی ندارد و برای مردم چندان مهم نیست که اگر مهم بود، الان باید دغدغه بخش بزرگی از مردم بود و هر برنامه سه اصلِ ارزیابی گذشته، تحلیل وضع موجود و چشم انداز آینده را باید داشته باشد.
او ادامه داد: در برنامه هفتم، در بحث توسعه، به نقش شهرها، روستاها و عشایر در توسعه ملی توجه نشده است و هم چنین برنامه ویژه ای برای توسعه مناطق عقب نگه داشته شده ارائه نشده است و البته در این برنامه به جایگاه بخش خصوصی توجه خاصی نکرده اند.
رسول صادقی: در عدم بهره برداری از سرمایه انسانی، در جهان رتبه اول را داریم
رسول صادقی از اساتید دانشگاه تهران، اظهار داشت: یکی از ارکان مهم برنامه ریزی، جمعیت است و برنامه هفتم در فصل هایی کوتاه، به بحث های تحکیم خانواده و افزایش باروری و هم چنین مهاجرت پرداخته است.
وی افزود: در این برنامه، به جای اینکه به واقع گرایی توجه شود بیشتر به ترسیم آرمان های سیاست مداران پرداخته اند و اصلا توجه نکرده اند که آیا امکان تحقق این برنامه ها وجود دارد؟
او ادامه داد: این برنامه، به بررسی و تحلیل وضع موجود نپرداخته است و به فرصت ها و چالش ها توجه نکرده است و بخصوص در بحث سرمایه انسانی، با توجه به اینکه ما در عدم بهره برداری از سرمایه انسانی رتبه اول جهان را داریم، به چگونگی بهره بردن از سرمایه انسانی توجهی نشده است.
صادقی ابراز داشت: بحث مهاجرت های اکولوژیکی در داخل کشور، یکی از چالش های بزرگ است و مهاجرت های منطقه ای شکل گرفته است اما در برنامه هفتم به این موضوع مهم، پرداخته نشده است.
لیلا فلاحتی: در برنامه هفتم، زنان مجرد از دایره بحث اشتغال خارج شده اند
لیلا فلاحتی از اساتید دانشگاه، بیان داشت: شکاف جنسیتی در حوزه سیاست و اقتصاد، بالا است و سیاستگذار ما رویکرد جنسیتی در برنامه ریزی ندارد و فقط به فکر حفظ کردن وضع موجود است.
وی افزود: در ۴۰ سال گذشته، نرخ مشارکت اقتصادی زنان از ۲۰ درصد فراتر نرفته است و در این برنامه، سیاستگذار ما، تفاوت بین مشارکت اقتصادی و اشتغال را به رسمیت نشناخته است و هم چنین زنان مجرد را از دایره بحث اشتغال خارج کرده است.
فلاحتی ادامه داد: در این برنامه، هیچ واژه ای برای زنان سالمند به رسمیت شناخته نشده است.
سید حسن موسوی چلک: ما نظام مسائل نداریم که بر اساس آن، برنامه بنویسیم
سید حسن موسوی چلک رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران، اظهار داشت: هنگامی که ایدئولوژی بر سیاست گذاری حاکم می شود، واقعیت ها کنار می رود.
او ادامه داد: ما نظام مسائل نداریم که بر اساس آن برنامه ریزی کنیم و آخرین سرشماری ما به سال 1395 بر می گردد و تا سال ۱۴۰۱ تحولات زیادی در جامعه اشته ایم که ردپای هیچ کدام از این تحولات در برنامه هفتم دیده نمی شود.
موسوی افزود: از ایرادات این برنامه می توان به این موارد اشاره کرد که نمی توان مفاد برنامه را ارزیابی کرد و برنامه هفتم، هیچ جایگاهی در مدیریت بحران نخواهد داشت.
وی اضافه کرد: در این برنامه، هدف گذاری های غیر واقعی انجام شده است و همچنین درباره چگونگی ارتقاء شاخص سرمایه اجتماعی بحثی نشده است.