همایش بزرگداشت ابوریحان بیرونی برگزار شد
همایش برزگداشت "ابوریحان بیرونی" روز دوشنبه ۱۳ شهریور در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، همایش بزرگداشت "ابوریحان بیرونی" به همت انجمن همگرایی مواریث تمدن ایرانی و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز دوشنبه ۱۳ شهریور ۱۴۰۲ در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
نادر کریمیان سردشتی: راجع به شخصیت بیرونی، ناگفته های فراوان وجود دارد
نادر کریمیان سردشتی رئیس انجمن همگرایی مواریث تمدن ایرانی، ابراز داشت: راجع به شخصیت بیرونی، هنوز ناگفته های فراوانی وجود دارد و این همایش ها ادای دینی به این شخصیت بزرگوار است و من این توفیق را یافته ام که از محل دفن او در غزنین دیدار کنم.
وی افزود: در بحث ترجمه آثار بیرونی، بعضی آثارش به زبان عبری ترجمه شده اند و باید گفت که افکار و اندیشه های بیرونی، بسیار وسیع بوده و چندین زبان بلد بوده است و خصیصه دانش افروزی و دانش آموزی به خوبی در بیرونی بوده ولی در جامعه امروز گم شده است.
مجید کریمی: ایرانشهر، فقط با نمادهای ایرانی زنده و پاس داشته خواهد شد
مجید کریمی از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: ابوریحان به ایرانشهر معتقد بوده است و نام ایرانشهر بر روی سنگ نوشته شاپور یکم به روشنی آورده شده و این نام، نامی فرانژادی و فراتباری است.
کریمی اضافه کرد: در شاهنامه به جای نام ایرانشهر، شهر ایران آمده است و خواست فردوسی همان ایرانشهر بوده است و در زمان بیرونی هم، ایرانشهر گسترده و دارای تیره ها و تبارهای گوناگون بوده است و در نهایت ایرانشهر، فقط با نمادهای ایرانی زنده و پاس داشته خواهد شد.
حسن امین: شخصیت هایی مانند بیرونی نشان دادند که علم تابع حقیقت است
حسن امین از اساتید دانشگاه بیان داشت: بیرونی یکی از چهره های برجسته تاریخ علم در سراسر جهان است و شوق او به تعلیم و تعلم غیرقابل وصف است و او کسی بود که دوست داشت آگاه تر و عالم تر فوت کند.
وی افزود: علم هیچ گاه تابع قدرت نیست و شخصیت هایی مانند بیرونی نشان دادند که علم تابع حقیقت و واقعیت است و از قدرت تبعیت نمی کند.
بهمن اکبری: بیرونی، اندیشمندی چند وجهی بوده است
بهمن اکبری رایزن اسبق فرهنگی سفارت ایران در ازبکستان، اظهار داشت: بیرونی، اندیشمندی چند وجهی به شمار می رود و روح ایرانشهری از یک طرف و نگاه فرهنگی به جامعه انسانی از طرف دیگر، او را منحصر به فرد می کند و بیرونی ناظر به فرهنگ سخن گفته است.
او افزود: هنوز هم وارد بخارا که می شوی، نفس ابن سینا و بیرونی را حس می کنی و همدلی بیرونی در همه جا موج می زند از جمله زمانی که در هند بوده و او یک مرد زاهد به معنای عمیق کلمه بوده است.
برهان الدین نظامی: دانشمندان افغانستان، به بیرونی ارادت خاصی دارند
برهان الدین نظامی عضو آکادمی افغانستان، بیان داشت: ابوریحان بیرونی با کوهی از تالیفات و اندیشه های ژرف علمی اش، توجه ما را به سمت خود می کشاند و به قول یک اندیشمند آلمانی، او بزرگ ترین دانشمندی است که تاریخ شناخته است.
وی افزود: دانشمندان افغانستان نسبت به بیرونی ارادت خاصی دارند و او را دانشمندی بین المللی می شناسند و دانشمندان افغانستان تا به حال چندین همایش بین المللی در مورد او برگزار کرده اند.
احسان شکرالهی: تا ما همه دانشمندان مان را نشناسیم، هویت خودمان را بازشناسی نخواهیم کرد
احسان شکرالهی مدیر کتابخانه مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: ابوریحان بیرونی یکی از درخشان ترین ستاره های علم و فرهنگ به شمار می رود و آثار بیرونی در هندوستان و در کتابخانه های آنجا به وفور دیده می شود و نسخه های خطی بیرونی را نگه داری می کنند.
وی افزود: تا زمانی که ما همه دانشمندان خود را نشناسیم، هویت خودمان را بازشناسی نخواهیم کرد.
حسام الدین طالقانی: بیرونی، دانشمند تمام عصرها به شمار می رود
حسام الدین طالقانی مدیر مرکز بنیاد نخبگان افغانستان، ابراز داشت: ابوریحان بیرونی، دانشمند تمام عصرها بوده و محدود به زمان نیست و بحث بیرونی، بحث یک تمدن است.
او ادامه داد: هیچ تمدنی نمی تواند رشد پیدا کند مگر اینکه نظام علم و دانش را تنظیم بکند و در ادامه باید به بحث جهان گرایی بودن بیرونی اشاره کرد که او سرزمین را به اقلیم های مختلف تقسیم می کند و از نظر او انسانیت مرز و بوم ندارد.
نوشاد رکنی: در موزه ملک، نسخه های خطی بیرونی نگه داری می شود
نوشاد رکنی از پژوهشگران و از مدیران موزه ملی مَلِک، ضمن توضیحاتی درباره موزه ملی ملک و بانی آن یعنی حسین ملک، ابراز داشت: خوشبختانه ما در موزه ملی ملک آثاری از ابوریحان بیرونی را نگه داری می کنیم.
رشاد پویا: دانشگاهی به نام بیرونی در افغانستان وجود دارد
رشاد پویا از محققان ایالت بلخ افغانستان، ابراز داشت: در افغانستان همایش هایی برای بیرونی برگزار شده است و از کشورهای منطقه هم دعوت به عمل آمده است و لازم به یادآوری است که در افغانستان، دانشگاهی هم به اسم بیرونی وجود دارد.