تصویرتصویرتصویر

نشست "آینده پژوهی حقوق کیفری بین المللی" برگزار شد

نشست "آینده پژوهی حقوق کیفری بین المللی" روز یکشنبه ۹ مهر در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

تصویر
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "آینده پژوهی حقوق کیفری بین المللی" به همت انجمن حقوق شناسی و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز یکشنبه ۹ مهر ۱۴۰۲ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. دبیری این نشست را بزرگمهر بشیریه برعهده داشت. هم چنین در این نشست، از کتاب "حقوق کیفری بین المللی" رونمایی شد.

محمدجواد شریعت باقری: تلاش کرده ام مجموعه ای منسجم از حقوق کیفری بین المللی در کتاب ارائه دهم
محمدجواد شریعت باقری مؤلف کتاب حقوق کیفری بین المللی، ابراز داشت: سال ها پیش کتابی به همین عنوان تألیف کرده بودم که مجموعه ای از مقالات پراکنده ای بود که بعضی به چاپ رسیده بودند و بعضی دیگر هنوز چاپ نشده بودند و در آن زمان در مسئله حقوق کیفری بین المللی خلأ زیادی وجود داشت. در کتاب جدید، سعی کردم طرح جدیدی را به جامعه علمی کشور ارائه بدهم و این کتاب، به کلی کتاب دیگری است.
او ادامه داد: حقوق بین المللی اصولا در نزد پژوهشگران داخلی ابهامات زیادی دارد و کسانی که می خواهند در این زمینه کار کنند، باید شاخه های مختلف حقوق را مطالعه کنند. هم چنین حقوق از دانش های مهمی است که پیوستگی زیادی با زبان دارد و عمده دانش حقوق بر اساس کلمات و کاربردهای زبانی است و این نشان می دهد که باید زبان را جدی گرفت.
وی افزود: در این کتاب تلاش کردم که مجموعه ای منسجم از حقوق کیفری بین المللی ارائه بدهم و سعی کرده ام که صرفا روایت گر نبوده بلکه پژوهشگر نیز باشم چون در حقوق بین الملل، ما در کشور خود، بیشتر روایت گر هستیم، در نتیجه قسمت پژوهشی این کتاب، پررنگ است. در کتاب، تلاشم بر این بوده است که با فونت های ریز، یک سری ابهامات را توضیح بدهم. مسئله دیگر وفاداری به زبان فارسی است و من در کتاب، وفادار به زبان فارسی بوده اما در عین حال رویکرد بیگانه ستیزی هم نداشته ام.
شریعت باقری در پایان، بخش های کتاب را این طور نام برد: بخش یکم به منابع حقوق کیفری می پردازد. در بخش دوم اصول کلی حقوق کیفری بحث شده است. بخش سوم، به توضیح جرائم و جنایات بین المللی پرداخته شده است. بخش چهارم، به صلاحیت بین المللی دادگاه های داخلی اختصاص داده شده است. بخش پنجم، به دادگاه های کیفری بین المللی پرداخته شده است. در بخش ششم، دادگاه های کیفری ترکیبی بحث شده است. در نهایت و در بخش هفتم، همکاری های قضای بین المللی توضیح داده شده است.

محمدعلی اردبیلی: کتاب "حقوق کیفری بین المللی" کار سنگین و ارزشمندی است
محمدعلی اردبیلی از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: نقد در کشور ما هنوز جای شایسته خود را پیدا نکرده است و کتاب های حقوقی هم کمتر در محک نقد سنجیده شده اند.
او ادامه داد: قبلا برای درس حقوق کیفری بین المللی منبع خاصی وجود نداشت و این ضرورت تالیف کتابی چون "حقوق کیفری بین المللی" را ایجاد کرده بود.
اردبیلی افزود: دانشجویان در سال های اخیر نسبت به رشته حقوق کیفری بین المللی کم کم علاقه پیدا کردند و دانشجویان رساله هایی در باب حقوق کیفری بین المللی انتخاب می کردند. باید اضافه کرد که قبلا چون حقوق دانان ما بیشتر دانش آموخته فرانسه بودند، کمتر به قوانین حقوقی سایر کشورها توجه می کردند. قبلا بر سر نام این رشته اختلاف وجود داشت و عده ای به حقوق کیفری بین المللی اعتقاد داشتند و عده ای دیگر به حقوق بین المللی کیفری. در نتیجه، تا حدودی وحدت موضوع گم شد.
این استاد دانشگاه در پایان گفت: کتاب "حقوق کیفری بین المللی" کار سنگین و ارزشمندی است و باید از مؤلف آن قدردانی کرد.

بهزاد رضوی فرد: منابع خوبی برای حقوق کیفری بین المللی در دسترس قرار گرفته است
بهزاد رضوی فرد از اساتید دانشگاه، بیان داشت: جای تاسف است که تازه امسال رشته "حقوق کیفری بین المللی تاسیس شده است اما به هر حال الان جای امیدواری است که برخلاف گذشته، منابع خوبی برای این رشته در دسترس قرار گرفته است.
وی افزود: مشکل ما این است حاکمیت ها در برابر هر آن چیزی که قدرت حاکمیت را در حوزه کیفری محدود کند، مقاومت می کنند. اگر حاکمیت ها بپذیرند که قدرت خود را تقسیم کنند، محتاط تر خواهند شد.
او ادامه داد: ما باید آینده پژوهی کنیم که مثلا ده سال دیگر با چه سیاست های جنایی مواجه خواهیم شد؟ و پرسش از آینده حقوق یکی از پرسش های اساسی است. باید بررسی کرد که چرا هنوز از قانونی مانند قانون تعزیرات استفاده می شود که مربوط به سال های دور است و مسائلی مانند فساد در آن دیده نشده است.

فریدون جعفری: رشته حقوق کیفری بین المللی در کشور ما مورد بی مهری قرار گرفته است
فریدون جعفری از اساتید دانشگاه، اظهار داشت: ما نباید خود را درگیر واژه پردازی بکنیم، به هر حال موضوع و حقیقتی به نام جنایات و جرائم بین المللی وجود دارد. دنیای دیجیتالی مرز نمی شناسد و در حقوق هم مرزها برداشته شده است.
وی افزود: ما می گوییم حقوق بین الملل اما تا به حال بیشتر حقوق دُوَل بوده است. باید از ملت ها نظرخواهی کرد و اساسنامه دیوان بین المللی به رفراندوم گذاشته شود.
جعفری ادامه داد: ما نیاز به وکلایی داریم که در رشته حقوق کیفری بین الملللی حضور داشته باشند و چون این رشته، بین رشته ای به حساب می آید، افراد کمتری به آن می پیوندند زیرا باید هم از نظر حقوقی و هم از منظر بین الملل، آگاه باشند. ما در صحنه بین المللی این رشته، همیشه غایب بوده ایم.
جعفری در پایان ابراز داشت: این رشته، در کشور ما مورد بی مهری قرار گرفته است اما الان این رشته آمادگی ارائه در دانشگاه ها را دارد.

اخبار

اخبار صفحه نخست

نشست‌ها

تاریخ نگارش: ۱۴۰۲/۰۷/۱۰

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.