نشست "فلسطین؛ ریشه ها و پیامدها" برگزار شد
نشست "فلسطین؛ ریشه ها و پیامدها" روز سه شنبه ۲۵ مهر در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "فلسطین؛ ریشه ها و پیامدها" به همت اتحادیه انجمن های علوم اجتماعی، انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات، انجمن علوم سیاسی ایران و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز سه شنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۲ در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
علی ربیعی: ظلم ستیزی و حمایت از مظلوم، همیشه در افکار عمومی مردم ایران بوده است
علی ربیعی نماینده اتحادیه انجمن های علوم اجتماعی ایران، ابراز داشت: فلسطین، از منظرهای مختلفی همواره مسئله مهمی در افکار عمومی منطقه و جهان اسلام بوده است. امنیت منطقه ما رابطه معناداری با کنش های اسرائیل دارد. در توسعه خاورمیانه به واسطه وجود رژیم اسرائیل، نوعی ترویج اولویت نظامی گری پیش کشیده شده است و این باعث عقب ماندگی منطقه شده است و دموکراسی منطقه را تحت تاثیر قرار داده است.
وی افزود: جنایات اسرائیل افکار عمومی مسلمانان از جمله مردم ایران را جریحه دار کرده است. ظلم ستیزی و حمایت از مظلوم، همیشه در افکار عمومی مردم ایران بوده است.
ربیعی اضافه کرد: جامعه علمی و دانشگاهی ضرورت دیدند که چنین نشستی را برگزار کنند. این روزها شاهد فضاسازی رسانه ها هستیم که برساخت های غیرواقعی را بازنمایی می کنند که سالها خشونت و آدم کشی را در زیر سایه بازنمایی ها پنهان کنند. نوعی هولوکاست سازی جدید را دارند درست می کنند.
ربیعی در پایان گفت: امیدوارم این نشست کمکی باشد برای حقیقت اندیشی و انتظار داریم که جوامع علمی در سراسر جهان در کنار مردم مظلوم فلسطین بایستند.
حسین علائی: عملیات طوفان الاقصی نشان داد که سازمان اطلاعات و امنیت اسرائیل آسیب پذیر است
حسین علائی کارشناس مسائل استراتژیک، اظهار داشت: اصولا موضوع اسرائیل، موضوع خاورمیانه نبود بلکه موضوع یهودیان در اروپا بود که منجر بو هولوکاست شد. اروپا برای حل هولوکاست، مسئله را به خاورمیانه منتقل کرد و این غده سرطانی را در دل خاورمیانه کاشت. هم چنین آنها می خواستند از طریق مسئله اسرائیل، بتوانند خاورمیانه را مدیریت کنند.
وی افزود: تا به حال مسیر قدرت یابی اسرائیل با چند مولفه همراه بوده که یکی از آنها زور گفتن است. آنها مردم فلسطین را آواره می کردند و همیشه یهودی ها شروع کننده حمله بودند. از سوی دیگر، تشکیل دولت به سرزمین نیاز دارد و اروپایی ها تصمیم گرفتند منطقه فلسطین را به عنوان زمین انتخاب کنند و یهودی ها را به این منطقه وارد کردند. اسرائیلی ها تصمیم گرفتند ساکنین سرزمین فلسطین را بیرون کنند و به جای آنان یهودی وارد کنند و این طور شد که نوار غزه پرتراکم ترین نقطه جمعیتی جهان شد. اسرائیلی ها، فلسطینی ها را حتی در درون فلسطین هم آواره کردند. پس می توان گفت استراتژی اسرائیل برای تشکیل دولت یهود تکیه بر زور، تکیه بر حمایت قدرت های بزرگ و دریافت پول های کلان از قدرت های حامی برای برای توسعه سرزمینی و افزایش جمعیت بوده است. البته اسرائیلی ها اکتفا به سرزمین های اشغالی هم نمی کنند و چشم طمع به خاک کشورهای همسایه را هم دارند.
او ادامه داد: کشورهای عربی در سال های گذشته، خیانت بزرگی تحت عنوان صلح انجام دادند. ترکیه هم اولین کشور اسلامی بود با اسرائیل ارتباط برقرار کرد چرا که اردوغان یکی از فرصت طلب ترین رهبران تاریخ ترکیه است.
علائی با اشاره به اشغال خاک لبنان توسط اسرائیلی ها در سال های گذشته، افزود: تشکیل حزب الله، نتیجه اشغال سرزمین لبنان است. بعد از پیروزی انقلاب به تأسی از انقلاب اسلامی، حزب الله تشکیل شد و آنها اسرائیل را از سرزمین لبنان بیرون کردند. ریشه گروه های مقاومت در اشغال سرزمین فلسطین است و اسرائیل و آمریکا می خواهند آنها را به عنوان تروریست معرفی کنند.
این کارشناس مسائل استراتژیک در پایان گفت: عملیات «طوفان الاقصی» نشان داد که سازمان اطلاعات و امنیت اسرائیل آسیب پذیر است و ارتش اسرائیل شکست پذیر است. غربی ها دائم به ایران می گویند که در این مسئله دخالت نکند و این یعنی با زبان بی زبانی می گویند اسرائیل در این عملیات شکست خورده است.
حسین جابری انصاری: گروه های مقاومت کاملا در حال مقاومت مشروع هستند
حسین جابری انصاری کارشناس مسائل خاورمیانه، اظهار داشت: سوالاتی در باب موضوع امروز مطرح است، از جمله اینکه آیا پروژه صهیونیسم سیاسی، پاسخی به مسئله یهودی است؟
او ادامه داد: در ابتدا صهیونیسم سیاسی یک تفسیر غیرکلاسیک از یهود بود. بعد از وستفالیا، مسئله یهودآزاری در اروپا که اوجش به هولوکاست ختم شد، پیش آمد. از سوی دیگر، صهیونیسم سیاسی به این رسید که ما وظیفه داریم در ارض موعود دولت تشکیل بدهیم که مقدمات ظهور مسیح هم فراهم شود.
وی افزود: جهان سیاست بنگاه خیریه نیست و قدرت های بین المللی به راحتی برای کسی کار نمی کنند. انگلیسی ها برای شکل گیری دولت اسرائیل کمک کردند. این دولت، بدون هم پیمانی با قدرت های غربی امکان تشکیل و بقا نداشت. یهود آزاری در غرب انجام شد اما هزینه اش را ملت های اسلامی پرداخت کرده اند. چطور غربی ها هشت دهه است از هولوکاست ملت فلسطین حمایت می کنند؟
این کارشناس مسائل خاورمیانه اضافه کرد: مقاومت هر ملتی در مقابل اشغال خارجی، مشروع ترین مسائل است. از ۱۹۴۸ تا به امروز، بالاترین حد خشونت علیه ملت فلسطین اعمال شده است. اسرائیلی ها تا به امروز، مشغول گرفتن اراضی فلسطینی ها هستند. گروه های مقاومت کاملا در حال مقاومت و دفاع مشروع هستند.
هادی خانیکی: نظام سلطه، روایت های جعلی و پارازیت می سازد
هادی خانیکی نماینده انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات، اظهار داشت: در فضای دهه ۵۰ در ایران و منطقه، آن چه بر ادراکات حاکم بود بیشتر یک فهم از روی هم دردی با مسئله فلسطین بود. کتاب «دیر یاسین» را هر جوانی خوانده بود و احساس می کرد چه بر سر فلسطینیان می گذرد.
وی افزود: تاریخ پر از رویدادهایی است که نیازمند تأمل عمیق است. رخداد های امروز غزه، تکرار حوادث ابتدایی قرن بیستم است. در شرایطی که گنبد آهنین و سرکوب مجازی، همه به دقت مردم فلسطین را زیر نظر داشتند، خشم فروخورده مردم سر باز کرد.
او ادامه داد: مرز بین تصویر و روایت مشخص نیست. تصویرها می توانند شرورانه باشند اما روایت از اعماق وجود بر می خیزد. در غزه شاهد پیروزی روایت بر الگوریتم هستیم. جهان ما با روایت ها ساخته می شود. دشوارترین لحظات اسارت را می توان با روایت تبدیل به لحظات پیروزی کرد. روایت یکی از مولفه های قدرت در دنیای امروز است. آن چیزی که امروز به فلسطینی ها حرکت می دهد، چیزی جز روایت و هویت نیست.
خانیکی در پایان گفت: نظام سلطه، روایت های جعلی و پارازیت می سازد. جنگ غزه در امتداد جنگ ها و بحران های بزرگ است.
محمدعلی مهتدی: اسرائیل قدرت بازدارندگی خود را از دست داده است
محمدعلی مهتدی نماینده انجمن مطالعات صلح ایران، ابراز داشت: این روزها در آوردن روایت صحیح کار سختی است و من روایت خودم را که نیم قرن در منطقه به عنوان روزنامه نگار و دیپلمات فعالیت کرده ام را بیان می کنم.
وی افزود: در سال ۱۹۴۸ فلسطین اشغال شد و کشوری به نام اسرائیل به وجود آمد. علی رغم قطعنامه شورای امنیت، کشور فلسطین هرگز تشکیل نشد. سال ۱۹۶۷ در جنگ شش روزه، ارتش اسرائیل کرانه باختری و نوار غزه را اشغال کرد.در حالی که اشغالگر حق ندارد تغییراتی در منطقه به وجود بیاورد، اسرائیل سعی کرد مردم نوار غزه را به سمت صحرای سینا و مردم کرانه باختری را به سمت اردن سوق بدهد که به طرح ترانسفر شارون مشهور است و همین الان هم اسرائیل آن را دنبال می کند. اسرائیل ۱۶ سال است که نوار غزه را محاصره کرده است.
مهتدی ادامه داد: حرکت فعلی، معادلات منطقه ای را به هم ریخته است. نکته مهم، مسئله غافل گیری بود. نیروهای مقاومت، امکان دفاع از خودشان را فراهم کرده و برای اولین بار پیش دستی کردند. مسئله غافل گیری برای اسرائیل بسیار سخت بود و ضربه بزرگی به دستگاه امنیتی اسرائیل وارد کرد. در حدود هزار نفر اسرائیلی اسیر شدند که در میان آنها فرماندهان بزرگ اسرائیلی هم حضور دارند. اسرائیل قدرت بازدارندگی خود را از دست داده است.
حسین سلیمی: جنگ اصلی در غزه، جنگ روایت ها است نه جنگ نظامی
حسین سلیمی نماینده انجمن علوم سیاسی ایران، اظهار داشت: مسئله فلسطین، نمادی از تحول نظام بین الملل است. باید پرسید در جهانی که بیشتر مناطق دنیا به سوی تعمیق صلح پیش می روند، چرا در این منطقه جنگ دائما بیشتر و عمیق تر می شود؟
وی افزود: مسئله فلسطین در قرن بیستم، تحت تاثیر تحولات بنیادین نظام بین الملل بوده است و با تحول نظام بین الملل، نحوه فهم و شیوه طرح آن به طور بنیادین دگرگون شده است. مسئله فلسطین یک مسئله تاریخی است و با تحول تاریخ، بنیادهای آن دگرگون می شود.
او ادامه داد: خاورمیانه مهد اصلی دولت های دست ساخته و مصنوعی است. شکل گیری نظام دو قطبی، عامل اصلی پیدایش مسئله فلسطین بود و مقابله اعراب و اسرائیل به عنوان نماد رقابت قطب های قدرت تلقی می شد. فروپاشی بلوک شرق و از بین رفتن نظام دو قطبی، ضرورت حل مسالمت آمیز مسئله فلسطین را پیش کشید.
سلیمی اضافه کرد: نباید نقش مسئله فلسطین را در ساختار سیاسی امنیتی منطقه خاورمیانه نادیده گرفت. در وضعیت امروز، نتانیاهو تلاش می کند که با استفاده از این بحران، از مشکلات سیاسی داخلی فارغ شود.
وی در پایان گفت: جنگ اصلی در غزه، جنگ روایت ها است نه جنگ نظامی.