تصویرتصویرتصویر

نشست "جنگ غزه در آیینه حقوق بین الملل" برگزار شد

نشست "جنگ غزه در آیینه حقوق بین الملل" روز یکشنبه ۳۰ مهر در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

تصویر
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "جنگ غزه در آیینه حقوق بین الملل" به همت انجمن حقوق شناسی و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز یکشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۲ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

پوریا عسگری: آیندگان از این جنگ های خاورمیانه یاد خواهند کرد
پوریا عسگری از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: هر چند سال یکبار، شاهد اتفاقی ناخوشایند از حیث انسانی و تاریخی هستیم. آیندگان از این جنگ های خاورمیانه یاد خواهند کرد. باید پرسید تکلیف حقوق بین الملل با اتفاقات رخ داده چیست؟ حقوق بین الملل با یک تهدید جدی مواجه شده است. به طرز تراژیکی حقوق بین الملل در حال نادیده گرفته شدن است.
وی افزود: دو قطعنامه اخیر، وتو شده اند و این یعنی می خواهند که جنگ تداوم داشته باشد. در حقیقت روابط و سیاست بین الملل باید پاسخگو باشد نه حقوق بین الملل. فعلا فقط روی یک جا می توان حساب کرد و آن هم افکار عمومی است.
عسگری ادامه داد: در این مسئله فرض هایی مطرح است. اول، اسرائیل یک رژیم آپارتاید است. دوم، صحنه ای که داریم می بینیم، به ژینوساید یا نسل زدایی نزدیک است. سوم، آن چه می بینید، مجموعه ای مفصل از جنایت های جنگی و جنایت علیه بشریت است و فرض اصلی هم که اسرائیل اشغالگر است. باید مطرح کرد که این فرض ها چه پیامدهایی از جنس حقوق بین الملل می تواند داشته باشد؟
او اضافه کرد: وقتی شما با نظام آپارتاید مواجه هستید، حق تعیین سرنوشت برای شما فعال است. تنها ظرفیت حقوق بین الملل، قطعنامه مجمع عمومی است.

امیرمسعود مظاهری: هیچ صلحی بدون عدالت در دنیا محقق نمی شود
امیرمسعود مظاهری پژوهشگر حقوق کیفری بین المللی، بیان داشت: در کتاب تاریخ تمدن ویل دورانت، انسان برای رسیدن به تمدن، هزاران سال از مسیری سنگلاخی عبور کرده است اما از تمدن تا رسیدن به توحش فقط یک گام فاصله است. چیزی که بسیار جانکاه است، تجاوزی بی حساب و وحشیانه به مردمی است که هیچ پناهی ندارند. رسیدن به عدالت کیفری بین المللی یک آرزو بوده است و این آرزو در قرن گذشته خودش را به تحقق نزدیک می دید اما واقعیت آن است که ما در یک جهان نابرابر و نامتحد به سر می بریم. هیچ صلحی بدون عدالت در دنیا محقق نمی شود و هیچ صلح و عدالتی بدون دموکراسی پایدار نخواهد بود.
او ادامه داد: اگر بخواهیم رفتار حماس را در قبال رژیم اشغالگر توصیف بکنیم، باید به ملتی توجه داشته باشیم که بیش از ۵۰ سال از ابتدایی ترین حقوق انسانی خود محروم شدند. آنها تلاش کردند در یک انتخابات آزاد به ایفای نقش سیاسی بپردازند اما تمام صاحبان قدرت در غرب مانع از این شدند که این اراده به منصه ظهور برسد یعنی حتی راه های تغییر و تعیین سرنوشت را از راه های دموکراتیک سلب کردند. پس در این شرایط چه گزینه ای باقی می ماند؟ و این می شود که خشم های فروخورده به یک باره سر باز می کند و این اتفاقات را رقم می زند.
مظاهری افزود: راه حل را در حاکم کردن ارزش های انسانی، دموکراسی و حقوق بشر می دانم. بعد از رخ دادن جنایات، ساز و کاری برای پیگیری متجاوزین و جنایت کاران وجود ندارد. راه حل در پیشگیری و تامین حقوق بنیادین مردم است و همچنین تلاش برای به رسمیت شناختن حقوق مدنی مردم آن سرزمین.

هیبت الله نژندی منش: متاسفانه به سمتی می رویم که انسانیت دارد ذبح می شود
هیبت الله نژندی منش از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: اگر ما فقط شاهد نقض حقوق بشر باشیم، خیلی جای نگرانی نیست اما متاسفانه داریم به سمتی می رویم که انسانیت دارد ذبح می شود. تنها نقطه امیدواری، افکار عمومی است اما افکار عمومی مهندسی شده، خطرناک است.
وی افزود: می خواهیم بررسی کنیم که برای وضعیت فلسطین، دادستانی دیوان کیفری تا به حال چه کار کرده است؟ در سال ۲۰۱۹، دادستان دوم اعلام کرد در کرانه باختری و نوار غزه، جنایت جنگی اتفاق افتاده است در حالی که دادستان اول گفته بود که دیوان، ابزاری برای ورود به قضیه ندارد. در سال ۲۰۲۱ به این نتیجه می رسند که دیوان راجع به مناطق ادعا شده صلاحیت دارد. دادستان سوم، اولین تیم تحقیقاتی برای مسئله فلسطین را مصوب کرد اما آمریکا اعلام کرد که درباره آغاز تحقیقات مخالف است و دیوان تصمیم نادرستی گرفته است.
او ادامه داد: برای جنگ فعلی هم، بعد از ۱۲ روز دادستانی بیانیه کوتاهی صادر می کند و می گوید ما آماده دریافت اطلاعات از منابع مختلف هستیم. با تاسف باید گفت که تیم تحقیقات موضوع فلسطین مشخص نشده و بودجه ای هم برای آن در نظر گرفته نشده است.

اخبار

اخبار صفحه نخست

نشست‌ها

تاریخ نگارش: ۱۴۰۲/۰۸/۰۱

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.