تصویرتصویرتصویر

نشست "سازمان ملل متحد و فلسطین" برگزار شد

نشست "سازمان ملل متحد و فلسطین" روز پنج شنبه ۱۸ آبان در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

تصویر
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "سازمان ملل متحد و فلسطین" به همت انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز پنج شنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۲ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. مدیریت این نشست را محمدرضا ضیائی بیگدلی برعهده داشت. خلاصه ای از گزارش جلسه در ادامه می آید.

فریدون مجلسی: اسرائیل در بلند مدت، تاب مقاومت در یک رقابت اصولی با ملت عرب را نخواهد داشت
فریدون مجلسی، دیپلمات اسبق وزارت خارجه، اظهار داشت: سیاست سالم آن است که هرچه بیشتر خودش را به حقوق نزدیک کند اما موضع سیاسی جانبدارانه است. بین دیدگاه حقوقی و سیاسی، گاهی تعارض هایی پدید می آید که عواطف ما را بر می انگیزد.
وی افزود: در مورد اتفاقات اخیر و جنگ غزه، در این چند مدت اظهار نظرهای خوبی در ایران دیدم از جمله اظهار نظر محمدجواد ظریف وزیر سابق امور خارجه که بیان کرده بود در این قضایا، این گونه برخوردها موجب واکنش هایی خواهد شد که آسیب و زیانش به ملت ها خواهد رسید. این صحبت امیدوار کننده ای است. باید اشاره کرد که ظریف کار بزرگی در به سرانجام رساندن برجام انجام داد و تحریم های فلج کننده را از روی کشور برداشت. با قهر و پشت کردن به جامعه بین الملل نمی توان به ماموریت های اصلی دولت رسید. باعث خوشبختی است که کشور ما ابزار دفاعی خود را می سازد اما ادامه وضعیت مناسب دفاعی به پشتوانه اقتصادی بستگی دارد. اظهار نظر دومی که باعث خوشحالی بود، به اظهار نظر یکی از فرماندهان ارشد نظامی کشور بر می گردد که بیان کرده بود در بحث انتقام از آمریکا، ما می توانستیم ضربه های شدیدی به طرف مقابل وارد کنیم اما آیا خودمان هم بی ضربه باقی می ماندیم؟ و ممکن بود کشور به ۲۰ سال قبل بازگردد. این سخنان، آرامش و اطمینان ایجاد می کند و عقلانیت در عرصه بین المللی را می رساند.
او ادامه داد: در بحث جنگ غزه، می بینیم که کشورهای اروپایی با ادامه جنگ توافق دارند، همان هایی که خودشان را وضع کننده حقوق بین المللی می دانند. گروه حماس می خواست که جهان عرب و جهان اسلام را به تبعیت از خودش وادار بکند. البته باید این را گفت که اسرائیل در بلند مدت، تاب مقاومت در یک رقابت اصولی با ملت عرب را ندارد.
مجلسی در پایان بیان داشت: قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل با اینکه ضمانت اجرایی ندارد اما در این قطعنامه هم بر لزوم تشکیل دو کشور اسرائیل و فلسطین تاکید شده است.

سید محمدکاظم سجادپور: قضیه فلسطین از کهن ترین موضوعات سازمان ملل است
سید محمدکاظم سجادپور از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: سازمان ملل یک حالت آیینه بودگی دارد لذا با عنوان یک قوه قهریه در جامعه بین الملل تفاوت دارد. هم چنین سازمان ملل یک نهاد بودگی دارد به طوری که این سازمان یک نهاد است که مستلزم چارچوب ها و روش هایی است. سازمان ملل باشگاه دولت ها است.
وی افزود: اگر بخواهیم یک ارزیابی فعال گرایانه از سازمان ملل داشته باشیم، می توان گفت که این سازمان در ۷۵ سال گذشته در قضیه فلسطین فعال بوده است. قضیه فلسطین از کهن ترین موضوعات سازمان ملل است. از سه دهه قبل فلسطینی ها به اهمیت مبارزه حقوقی نیز پی بردند و در این راستا اقداماتی انجام دادند. سازمان ملل در طی این سال‌ها در مسئله فلسطین، آگاهی بخشی کرده و هنجارسازی انجام داده است. هم چنین نهادسازی هم صورت گرفته است به طوری که ده ها نهاد ایجاد کرده است و بخشی از مردم غزه را زیر پوشش این نهادها قرار داده است. باید اضافه کرد که به جز شورای امنیت، سازمان ملل یک سازمان جهان سومی است و جهان سوم هم از دهه ۷۰ جان گرفته است و از مکانیزم های چند جانبه استفاده کرده است.
او ادامه داد: بحران غزه، یک بحران نامتقارن است چون با یک جنگ بین دو دولت مواجه نیستیم. یک کنشگر کوچک در مقابل رژیمی قرار گرفته که بمب هسته ای دارد و این کار بزرگی بوده است. تعداد کنشگران در این بحران زیاد است، به عبارتی می توان گفت که همه مردم دنیا کنشگر هستند و کثرت کنشگران، این قضیه را متفاوت می کند. هم چنین این مسئله یک کنش ترکیبی و جنگ روایت ها است.
سجادپور در پایان گفت: جهتی که تا به حال سازمان ملل گرفته است، تلاش برای تعدیل رفتارهای رژیم صهیونیستی بوده است.

نسرین مصفا: باید پرسید جهان بعد از بحران غزه چگونه خواهد بود؟
نسرین مصفا از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: همان طور که قبلا سوال می شد جهان بعد از کرونا و جهان بعد از تهاجم روسیه به اوکراین چگونه خواهد بود؟ الان هم سوال می شود که جهان بعد از بحران غزه چگونه خواهد بود؟ هم چنین جای سوال است زمانی که یک مشکل سیاسی وجود داشته باشد، تا چه حد راه ها و کانال های بشر دوستانه می توانند مفید و موثر واقع شوند؟
وی افزود: در سال های گذشته، بعضی از نهادهای زیر نظر سازمان ملل، اصلاحاتی برای ارتباط بیشتر با جامعه انجام داده اند و نهادهایی که وابسته به سازمان ملل هستند، معمولا برنامه های سه ساله برای خود دارند و در این راستا مقرر بود که زمینه های حمایت بهتر برای مردم فلسطین را فراهم بکنند. همه ی مسائلی که مربوط به فلسطین هستند یک بستر سیاسی هم دارند و نهادهای وابسته به سازمان ملل هم فارغ از این ماجرا نیستند. این مشکل برای نهادهای بشر دوستانه سازمان ملل متحد وجود دارد.
او ضمن اشاره به سازمان نظارت بر ترک مخاصمه فلسطین، ادامه داد: هر چند این سازمان را نیروی اصیل حفظ صلح نمی دانند ولی ملل متحد این مقطع را برای ۷۵ سالگی خود گذاشت که به این نیرو هم صفت پاسداری صلح داده بشود. البته باید پرسید و بررسی کرد این اهمیتی که فلسطین برای نهادسازی در ملل متحد داشته است تا چه حد به سر و سامان دادن به وضعیت آن مردم، تاثیر داشته است؟

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۲/۰۸/۱۸

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.