تصویرتصویرتصویر

نشست "روز جهانی فلسفه" برگزار شد

نشست "روز جهانی فلسفه" روز دوشنبه ۲۲ آبان در سالن خیام خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

تصویر
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "روز جهانی فلسفه"به همت گروه فلسفه خانه اندیشمندان علوم انسانی و با همکاری انجمن حکمت و فلسفه ایران، روز دوشنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۲ در سالن خیام خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می شود.

غلامرضا اعوانی: تنها جایی که حکمت یک حیات مستمر داشته، ایران بوده است
غلامرضا اعوانی از اساتید فلسفه، ابراز داشت: روز جهانی فلسفه را یونسکو پیشنهاد داده است. موضوع مورد بحث من، نقدی بر فلسفه جدید است. ما اجازه داریم دوره ای را نقد بکنیم زیرا کار فلسفه، نقد است. حکمت اسلامی جایگاه والایی دارد و اولین نهضت ترجمه دنیا، نهضت دار الحکمه بوده است. بزرگان شارح نبودند بلکه همه فیلسوف تراز اول بودند. فلسفه تطبیقی بسیار اهمیت دارد و این کار ایرانیان است. در کشورهای دیگر حکمت اسلامی نیست و تنها جایی که حکمت یک حیات مستمر داشته، ایران بوده است. هر جا مرکز قدرت بوده، مرکز حکمت بوده است. حتی تهران شهر هزار حکیم بوده است.
وی افزود: چند عامل در به وجود آمدن فلسفه جدید دخیل بوده اند. یکی، مخالفت کلیسا با علوم عقلی است. دیگری، گرایش های ضد عقلی است که مثلا بحث اصالت ایمان مطرح می شود. بحث بعدی، احیای مکتب های غیر ارسطویی است. فیلسوفی که در دوره جدید خیلی موثر بوده، ابن رشد بوده است که او قائل به ارسطویی محض بود. بحث دیگر، تاسیس دانشگاه ها و هم چنین کشف دنیای جدید است. در قرون وسطی خیال می شد که اسلام آخر دنیا است.
او ادامه داد: تغییری که در فلسفه روی داد، نفی حکمت الهی بود و این چند عامل مهم دارد. جریانی پیش آمد که با جریان حکمت الهی منافات داشت. دیگری، ایجاد پروتستان بود که خود نوعی تفکر رنسانسی است. بعدی، تغییر الگوی علوم است، علم جدید قدرت است و خلاصه حکمت، تبدیل به قدرت می شود. دکارت پدر فلسفه جدید به شمار می رود.

نجفقلی حبیبی: «قانون» بزرگ ترین کتاب طبی اسلامی است
نجفقلی حبیبی از اساتید فلسفه، اظهار داشت: کتاب قانون، یکی از کتاب های بزرگ ابن سینا است. البته تاریخ کتاب، دقیق مشخص نیست. بحث هایی در "قانون" هست که عینا با دید فلسفی در کتاب شفا وجود دارد. یک جا از دید طب و در جای دیگر از دید موجودات نگاه می کنند. قانون، بزرگ ترین کتاب طبی اسلامی به شمار می رود. در قانون جایی را نیافتم که به کتاب شفا ارجاع دهد اما به صورت برعکس وجود دارد.
وی افزود: ابن سینا، ریز بینی های عجیبی دارد. کتاب او تا قرن ۱۸ کتاب درسی دانشگاه های جهان بوده است. در کتاب اول قانون، بحث های عمومی که مورد نیاز جامعه بوده مطرح شده است، مثلا بیشترین اهمیت را به ورزش می دهد. او معتقد است انسان ها ابتدا باید سالم باشند که بعد بتوانند تفکر کنند. در کتاب اول، به سلامت بدن، بیماری ها، ورزش و هوا می پردازد. کتاب دوم، راجع به داروها است. ابن سینا به زبان عربی بسیار کمک کرده و به نوعی در غرب باعث ترویج آن شده است. البته بعضی کلمات را هم فارسی آورده است.




اخبار

اخبار صفحه نخست

نشست‌ها

تاریخ نگارش: ۱۴۰۲/۰۸/۲۳

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.