تصویرتصویرتصویر

نشست "حکمت ایرانی در شاهنامه فردوسی" برگزار شد

نشست "حکمت ایرانی در شاهنامه فردوسی" روز یکشنبه ۲۸ آبان در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

تصویر
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "حکمت ایرانی در شاهنامه فردوسی" به همت انجمن سروسایه فکن و گروه ادبیات خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز یکشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۲ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. خلاصه ای از گزارش جلسه در ادامه می آید.

اصغر دادبه: فلسفه فرزند تفکر و عقل است
اصغر دادبه از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: یک زمانی نقل می شد که پل والری گفته است می توان بی آب و نان زیست اما بی شعر، هرگز. الان من این را هم اضافه می کنم که اگر بشود بی شعر زیست ولی بی فلسفه، هرگز. فلسفه فرزند تفکر و عقل است و خوشبخت ملتی که اهل فلسفه باشند. ما به دو شکل می توانیم به پرسش ها پاسخ دهیم، یکی از طریق ایدئولوژی و دیگری از طریق فلسفه. کار فلسفه، هر سو نگری است و کار ایدئولوژی، یکسو نگری. راسل می گوید فلسفه دانش پرسش ها است نه دانش پاسخ ها.
وی افزود: جان لاک می گوید که هیچ چیز در عقل نیست که قبلا به حس نیامده باشد. در بعضی از ابیات شاهنامه هم می بینیم که این گفته در قالب شعر آمده است. کار شعر این است که پیام های کوتاه بدهد. فردوسی می گوید عقل هر کاری که می کند از داده های حسی می گیرد. البته عقلی که در زمین دوم هم بخواهد بازی کند باید تجهیز اخلاقی هم شده باشد.
او ادامه داد: یکی از مهم ترین اصل های ما، اصل کم آزاری است و این فلسفه عملی ما است و در ابیات شاهنامه دیده می شود. در بحث قلمرو عقل، نظرات متفاوت است. بعضی معتقدند که ما نیرویی داریم که همه چیز را با آن می فهمیم و بعضی دیگر می گویند که مجرای دریافت های ما، تجربه های ما است.
وی در پایان گفت: بهترین تعلیم و تربیت، تعلیم و تربیتی است که با شعر و موسیقی همراه باشد که ذهن را منظم می کند. با خرد می توان زندگی را سامان داد به عبارت دیگر باید پشتوانه رفتارها، خرد باشد که فردوسی هم به آن تاکید می کند. هم چنین باید گفت که حکمت هم مثل فلسفه است و گاهی این دو نسبت عام و خاص با هم دارند.

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۲/۰۸/۲۹

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.