آیین نکوداشت "استاد پرویز دوایی" برگزار شد
آیین نکوداشت "استاد پرویز دوایی" روز دوشنبه ۲۷ آذر در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، آیین نکوداشت "استاد پرویز دوایی" به همت گروه زبان و ادبیات فارسی خانه اندیشمندان علوم انسانی و ماهنامه ادبی آزما، روز دوشنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۲ در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. خلاصه ای از گزارش این آیین در ادامه می آید.
عطیه مشاهری فرد: ۸۸ سالگی پرویز دوایی را تبریک می گویم
عطیه مشاهری فرد دبیر گروه زبان و ادبیات فارسی خانه اندیشمندان علوم انسانی، اظهار داشت: به نیابت از مدیرعامل خانه اندیشمندان علوم انسانی از همه عزیزان به خاطر حضورشان در این مراسم تشکر می کنم. همچنین از مجله های آزما و فیلم امروز که از بانیان این مراسم بودند، سپاسگزارم.
وی افزود: پرویز دوایی در سال ۱۳۵۳ در مجله سپید و سیاه نوشته معروف "خداحافظ رفقا" را نوشت. یکی از خوش اقبالی های من این بوده است که جذب مغناطیس قلم توانمند دوایی شدم و لذت بردم. امروز در ۸۸ سالگی پرویز دوایی جمع شده ایم که زادروزش را تبریک گوییم.
هوشنگ گلمکانی: پرویز دوایی ستایشگر زیبایی، طبیعت، عشق و گذشته است
هوشنگ گلمکانی کارگردان سینما، ابراز داشت: خطاب به پرویز دوایی می گویم که طرفداران شما میلیونی نیستند ولی کسانی که تو را دوست دارند، اصالت دارند. در سال های گذشته هرگاه مراسمی در مورد دوایی برگزار شده است، با کمال میل در آن شرکت کرده ام چون من عاشق دوایی هستم. او ستایشگر زیبایی، طبیعت، عشق و گذشته است.
وی افزود: دوایی خیلی پرکار بوده است و کتاب های زیادی تالیف و ترجمه کرده است. او کتاب هایی را ترجمه کرده است که به روحیه خودش نزدیک تر بوده است. در سال های اخیر، مقدار زیادی از نوشته های دوایی قالب نامه دارند که به نوعی نامه هایی به خود است و او از این طریق، ریشه هایش را با ایران حفظ می کند.
عباس یاری: پرویز دوایی با کسی سر جنگ نداشت
عباس یاری از نویسندگان سینمایی، ابراز داشت: این درست است که خود پرویز دوایی می گوید چه کسی می داند که دوایی کیست؟ اما این جمع حاضر در این خشکسالی عاطفی به ما یادآوری می کند که این مراسم خیلی اتفاق بزرگی است. اگر تصویری از این مراسم برای دوایی ارسال شود قطعا خیلی حالش خوب خواهد شد. ما به عنوان سینمایی نویس، بیشتر نوشته های سینمایی دوایی جلوی چشممان هست.
او ادامه داد: دوایی با کسی سر جنگ نداشت. آدم از نقد فیلم او لذت می برد. او وطنش را در چمدان گذاشت و با خود به پراگ برد.
اسدالله امرایی: پرویز دوایی روزگاری در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان زحمت زیادی کشید
اسدالله امرایی از مترجمین، از اظهار داشت: خوشحالم این بزرگداشت زمانی برگزار می شود که پرویز دوایی هنوز هست و می نویسد. چون من فقط مخاطب عام سینما هستم، راجع به نوشته های سینمایی دوایی صحبتی ندارم اما در مورد ترجمه های او چند نکته را می گویم. ما که در ترجمه کار می کنیم، حرف دیگران را منتقل می کنیم اما این حرف ها معمولا حرف هایی است که خود مترجم هم دوست دارد بگوید اما نمی تواند و از زبان دیگران می گوید.
وی افزود: دوایی روزگاری در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان زحمت زیادی کشید. او بعد از این که از ایران رفت، آثاری را ترجمه کرد که بخشی از آن با استقبال خیلی خوبی مواجه شد. وی با وجود این که سال های زیادی است که از ایران رفته است اما فارسی را از یاد نبرده است.
مهدی فخری زاده: از کلمات پرویز دوایی عشق و زندگی می بارد
مهدی فخری زاده ناشر آثار پرویز دوایی، بیان داشت: حدود ۱۵ سال پیش بود که برای پرویز دوایی مراسم نکوداشتی برگزار کردیم. در آن مراسم، احمدرضا احمدی گفت که پرویز دوایی تمام نشدنی است.
وی افزود: ۶۰ سال پیش وقتی مجله سفید و سیاه را می خریدم، ابتدا صفحه آخر را نگاه می کردم چون دوایی در آن صفحه نقد فیلم می نوشت. در آن سال، نمایندگی مجله را در گچساران برعهده گرفتم. دوایی کتاب هایش خیلی قشنگ است. عشق و زندگی از کلماتش می بارد و خوشحالم که روی کتاب های دوایی زحمت زیادی کشیدم.
محمدرضا موحدی: دوایی ادامه نسل سهراب سپهری است
محمدرضا موحدی از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: توفیقی شد و دو سه سالی مامور شدم که در پراگ تدریس کنم و از نزدیک با پرویز دوایی برخورد داشته باشم. نوشته های دوایی واقعا سبک دارد و کسی نمی تواند ادای او را در آورد. او روی نکات زیبا حساس است. او را ادامه نسل سهراب سپهری می دانم چون حساس و زیباپرست است.
وی افزود: دوایی مبدأ زمانی خود را فراموش نکرده است. شباهت های زیادی بین نوشته های دوایی و محمدعلی جمالزاده وجود دارد. دوایی کنایه های زیادی به کار می برد،در همه نوشته ها نگاهی به عشق پاک دارد و به زیبایی پرستی بسیار اهمیت می دهد. او از استعاره زیاد استفاده می کند و زبانش نزدیک به محاوره است.
محسن حکیم معانی: داستان های دوایی فقط خوانده نمی شوند بلکه نوشیده می شوند
محسن حکیم معانی شاعر و نویسنده، اظهار داشت: داستان های پرویز دوایی فقط خوانده نمی شوند بلکه نوشیده می شوند. او می گوید آمده ام برایت شربتی خوشگوار آماده کنم که با تمام وجودت بچشی و گوارایی آن را حس کنی.
وی افزود: ما امروزه در داستان فارسی خیلی پیشرفت کرده ایم اما در این میان، فردیت نویسنده گم شده است. دوایی خصوصیت های نثری منحصر به فرد خودش را دارد.
حسن تهرانی: پرویز دوایی نقدهای شگفت انگیزی می نوشت
حسن تهرانی از منتقدین سینما، ابراز داشت: پرویز دوایی متعلق به نسل صادقانه نقدنویسی است. او به سینما عشق داشت. دوایی نثر خاص خود را داشت. نقد آن زمان واقعا موثر بود. در آن دوره، صداقت و پاکی در نوشتن وجود داشت.
وی افزود: دوایی نقدهای شگفت انگیزی می نوشت. او کارهای نوستالژیکی در زمینه داستان به جا گذاشته است.