تصویرتصویرتصویر

نشست "آزاد سازی مدرک تحصیلی از منظر رویه قضایی، حقوق عمومی و حقوق اداری" برگزار شد

نشست "آزاد سازی مدرک تحصیلی از منظر رویه قضایی، حقوق عمومی و حقوق اداری" روز یکشنبه ۱۷ دی در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

تصویر
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "آزادسازی مدرک تحصیلی از منظر رویه قضایی، حقوق عمومی و حقوق اداری" به همت انجمن حقوق شناسی و خانه اندیشمندان علوم انسانی و با مشارکت پویش آزادسازی مدرک تحصیلی، روز یکشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۲ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. وحید آگاه دبیری این نشست را برعهده داشت. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.

محمد روشن: افزایش نرخ تورم باعث به وجود آمدن این مشکلات شده است
محمد روشن از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: قانون اساسی دولت را موظف به آموزش رایگان تا پایان متوسطه کرده است. این مشکلاتی که امروز در مورد آزادسازی مدرک تحصیلی پیش آمده است، بخش بزرگی از آن به خاطر افزایش نرخ تورم بوده است. در یک تعامل مدنی، شما یک قدرت خرید می دهید و یک قدرت خرید را باید باز پس دهید. مشکلات از جایی بیشتر شد که نرخ گذاری دولت نسبت به ارز متفاوت شد و ارز چند نرخی به وجود آمد.
وی افزود: در مورد مرجع وضع، می توان گفت یک زمانی شورای انقلاب بر اساس ماهیتی که داشته است، می توانسته است وضع قانون کند. اما الان باید پرسید که آیا شورای عالی انقلاب فرهنگی می تواند تقنین انجام دهد؟ مرجع تعیین وضع، وزیر علوم است یا سازمان امور دانشجویان؟
او در پایان گفت: کار این دوستان پویش را که از طریق راه مدنی و قضایی پیگیر شده اند، ستایش می کنم.

فریدون جعفری: مقرراتی را که به اقتصاد آموزش عالی کمک می کند، تسهیل کنیم
فریدون جعفری از اساتید دانشگاه، اظهار داشت: ابتدا باید این سوال را مطرح کرد که آیا این اقدام در راستای حقوق شهروندی دانشجویان بوده است؟ باید ببینیم که آیا پاسخ های وزارت خانه منطبق بر ضوابط بوده است؟ یگی از ایراداتی که به این بخشنامه گرفته می شود، این است که این مصوبه، قانونی را به گذشته سرایت می دهد.
وی افزود: دانشگاه های ما وابسته به بودجه دولتی هستند. اگر بخواهیم پارامترهای اقتصاد آموزش عالی را تقویت کنیم، مقررات مان را باید قدری تغییر دهیم و به روز کنیم. مقرراتی را که به اقتصاد آموزش عالی کمک می کند، تسهیل کنیم. در پنج سالی که در دفتر بازرسی وزارت علوم بودم، شکایت های زیادی در این مورد به دفتر من رسید. در آن زمان سعی کردیم که در راستای حقوق شهروندان اقداماتی داشته باشیم.
او ادامه داد: تحصیلات تکمیلی رایگان باید بر اساس ظرفیت کشور باشد و الان با توجه به شرایط، باید ظرفیت کاهش یابد. باید اضافه کرد که این رای دیوان عدالت، حاوی اشکالات متعدد است.

حسن محسنی: در رای دیوان عدالت به عبارات قانونی و تفکیک معانی واژگان، دقت نشده است
حسن محسنی از اساتید دانشگاه، اظهار داشت: باید سعی کنیم از جنبه های مختلف به این موضوع مورد بحث نگاه کنیم. از نگاه باورهای میهنی، اصل خرید تعهد، اشکال دارد. ما آموخته ایم که خاک این کشور مقدس است. در دهه ۵۰ که بیشتر فارغ التحصیل از دانشگاه های خارجی داشتیم، این قانون گذاشته شده است. در این قانون به خدمت دولتی تاکید داشته اند و ذینفع این قانون دولت است و از طریق دولت باید به ملت خدمت کرد. امروزه این معضل را داریم که کار دولتی کم است و ورود به آن هم به آسانی امکان پذیر نیست.
وی افزود: در شیوه نامه آمده است که هزینه های آموزش رایگان، هر سال توسط سازمان امور دانشجویان مشخص می گردد. رای دیوان عدالت از این جهت اشتباه است که به عبارات قانونی و تفیک معانی واژگان دقت نداشته است. اشکال بعدی آن است که به حقوق مدنی به شکل نادرست استناد کرده است. رای دیوان عدالت بیشتر ابطال حق بوده است تا احقاق حق.

مهدی حسین دوست: با این رای دیوان عدالت، مهاجرت افزایش پیدا می کند
مهدی حسین دوست نماینده پویش آزادسازی مدرک تحصیلی، بیان داشت: این پویش سال گذشته و چند روز بعد از ابلاغ بخشنامه تشکیل شد و ما به دیوان عدالت شکایت کردیم. متاسفانه قضات دیوان به نوعی دفاعیات وزارت علوم را به عنوان رای آورده اند. آخرین اظهار نظر وزارت علوم در این رابطه این بود که ما به خاطر جلوگیری از مهاجرت این بخشنامه را صادر کرده ایم.
وی افزود: در رای دیوان عدالت، به نرخ تورم اشاره شده است. اما مشخص نیست دیوان عدالت چگونه شاخص تورم را بررسی کرده است. در آیین نامه شورای عالی انقلاب فرهنگی، صراحتا آزادسازی مدرک تحصیلی را یا از طریق خدمت به دولت دانسته است و یا از طریق پرداخت هزینه. در این بخشنامه عطف به گذشته کرده اند در حالی که با این شرایط، شاید افراد از اول انتخاب می کردند که به صورت روزانه تحصیل نکنند.
او ادامه داد: این دادنامه باعث تعجب و افسوس ما شد و به این شکل، مهاجرت افزایش پیدا می کند.

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۲/۱۰/۱۸

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.