ImageImageImage

نشست "منافع ملی و مصالح دینی" برگزار شد

نشست "منافع ملی و مصالح دینی" روز دوشنبه ۲ بهمن در سالن خیام خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

Image

به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "منافع ملی و مصالح دینی" به همت انجمن علمی مطالعات صلح ایران و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز دوشنبه ۲ بهمن ماه ۱۴۰۲ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

در این برنامه ابتدا خسرو قبادی، تحت عنوان ضرورتها و اصول تعریف منافع ملی در ایران، به ایراد سخن پرداخت و با طرح برخی چالش های بحث منافع ملی، سخن آغاز شد. او هم چالش های منافع ملی در سطح جهانی را برشمرد، از جمله سه گروه که مخالف منافع ملی اند: مارکسیتها، آنارشیستها و برخی از لیبرالیستها و هم چالش های داخلی، که از جهت نظری متفکران ایرانی در موضوع دچار ابهامند. سپس اصول و مولفه های منافع ملی از نگاه اندیشمندان را برشمرد ، که با هم همسان نبودند. برخی از این اصول به قرار زیر ذکر شدند: امنیت ملی، تمامیت ارضی، حفظ جان مردم، همبستگی ملی، فرهنگ و ارزشها، رفاه، قدرت ملی، شخصیت و ... . در نهایت او روش تعیین منافع ملی را برایند اهداف با قدرت و توان کشورها معرفی نمود.

سخنران دوم حسین محمدی سیرت بود که در موضوع بازخوانی مفاهیم پایه در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، روایت بومی ....ارائه بحث داشت. او نیز چالش های گوناگون در مفهوم و مصادیق منافع ملی را برشمرد که از جمله آنها تزاحم دین و منافع ملی، تفوق سازمانی بر منافع ملی، تعارض اخلاق با منافع ملی، ابهام در اولویت بندی و فهم میان تعهد و تخصص، رویکرد رومانتیک به منافع ملی و... بود. در ادمه او پیشنهاد داشت که منافع پایه مرتبط با منافع ملی بازتعریف شوند و از نگاه صرفا ایدئولوژیک به موضوع فاصله گرفته شود. برای این کار به آثار خود که از جمله منافع ملی از منطر قرآنی بود، ارجاع داد. پیشنهاد دیگر، ایجاد تعادل هویتی میان هویت های ایرانی، اسلامی و انقلابی بود.

سخنران سوم نشست محمد منصورنژاد با موضوع نونگاهی به منافع ملی از نگاه دینی طرح بحث داشت. او با نگاهی اثباتی برای نظریه پردازی به اضلاع شش گانه ای که در مجموع به نگاه تازه در بحث منتج می گردد ارجاع داد. شش ویژگی ایده او بدین قرار برشماری شد: ۱. نگاه به مفردات (مفاهیم منافع و نیز ملی جدا از هم و با ملاحظه منافع لغوی) و ترکیب اصطلاح منافع ملی با هم از نگاه اموزه های اسلامی. ۲. در تعیین مولفه های منافع ملی، تاکید اصلی نگاه سلبی باشد. یعنی معلوم شود که خط قرمزهای منافع ملی کدامند. ۳. گرچه منافع ملی کشورها معمولا در عرض هم تعریف می شوند، اما منافع ملی این ظرفیت را دارد که با برخی کشورها دست کم در برخی موارد، مشترک تعریف شود. ۴. ارزش ها به شرط آنکه متغیر فرض شوند، در کنار عناصر عینی از مولفه های منافع ملی اند. ۵. منافع ملی نه تنها از برون، بلکه می تواند در درون مرزها و به وسیله خودی ها تهدید شود. ۶. در تعریف منافع ملی از نگاه اسلامی، قران، روایات، سیره نبوی و عقل در کنار هم لازم است دیده شوند.


اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۲/۱۱/۰۳

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.