ImageImageImage

نشست "ما و میراث فکری زرتشت" برگزار شد

نشست "ما و میراث فکری زرتشت" روز سه شنبه ۱ اسفند در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

Image
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "ما و میراث فکری زرتشت" به همت گروه فلسفه خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز سه شنبه ۱ اسفند ۱۴۰۲ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. مالک شجاعی دبیری این نشست را برعهده داشت. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.

حمیدرضا دالوند: ضروری ترین حوزه دانشگاهی برای تمام علوم انسانی، فهم میراث کهن به ویژه میراث زرتشتی است
حمیدرضا دالوند از اساتید دانشگاه، اظهار داشت: چیزی حدود سه هزار سال تاریخ اندیشه در ایران است. فلسفه، علم پرسش های بنیادین است. پرسش های بزرگی پیش روی ما است. پرسش های اساسی که زندگی ما به آن گره خورده است. پرسش هایی از قبیل چیستی میراث فکری زرتشت، این میراث چه ابعادی دارد؟
وی افزود: ما یک میراث کهنی از گذشته های دور داشته ایم. ما باید به وجود یک سنت متجانس و مستمر پیش از زرتشتی به عنوان یک کلان روایت برای ایرانی ها قائل باشیم. اگر می بینیم که بعد از اسلام در همه عرصه ها ایرانی پیشتاز هستند، به خاطر تطبیق آن کلان روایت با قرآن و پیامی است که اسلام آورده است. در دوره تطبیق، اولین و مهم ترین سنگ بنا را فردوسی می گذارد. فردوسی بزرگترین حکیمی است که این کلان روایت ملی را می داند. بخشی از این کلان روایت وارد ترجمه های عربی می شود و بخشی دیگر، مفسران حوزه اندیشه از این استفاده می کنند و در مکاتب اسلامی خودش را نشان می دهد. تجربه تاریخی به ما می گوید هر جا به این کلان روایت پناه برده ایم، نجات پیدا کرده ایم.
او ادامه داد: جامعه ی دانشگاهی ما به صورت نظام مند به میراث کهن نپرداخته و آن میراث را به خوبی فهم نکرده است. میراث ایرانی تا پایان دوره مغول در دست موبدان زرتشتی حفظ شده بود. زبان شناسی توانست گام اول را بردارد، البته گامی لازم است ولی کافی نیست. معنای این میراث چند وجهی است. میراثی که می تواند مای تاریخی را نشان دهد. متاسفانه حوزه های دیگر دانش مثل فلسفه و حقوق نتوانستند وارد این میراث شوند. هیچ کس نیامده روی یک متن کهن تفکر کند. این میراث، بسیار غنی است. اگر کسی با عینک تفکر نگاه کند هم سطح زبانی و هم صورت مفهومی را در آن می توان دید. هم رد اندیشه های بیگانه و هم هم اندیشه های خودی را می توان مشاهده کرد.
دالوند در پایان گفت: اگر بخواهیم کارنامه حوزه زبان شناسی در این حوزه را ببینیم، ما فقط توانسته ایم فهرستی از متون را احصا کنیم و خوانشی اولیه داشته باشیم. ضروری ترین حوزه دانشگاه ها برای تمام علوم انسانی فهم میراث کهن به ویژه میراث زرتشتی است.


اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۲/۱۲/۰۱

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.