ImageImageImage

آیین نکوداشت "آیت الله دکتر سید محمدباقر حجتی" برگزار شد

آیین نکوداشت "دکتر سید محمدباقر حجتی" روز سه شنبه ۱ اسفند در سالن شهید مفتح دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران برگزار شد.

Image
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، آیین نکوداشت "دکتر سید محمدباقر حجتی" به همت خانه اندیشمندان علوم انسانی و دانشگاه تهران، روز سه شنبه ۱ اسفند ۱۴۰۲ در سالن شهید مفتح دانشکده الهیات و معارف اسلامی داشنگاه تهران برگزار شد. خلاصه ای از گزارش این مراسم در ادامه می آید.

محمود واعظی: استاد حجتی عمری را به نام قرآن کریم گذرانده اند
محمود واعظی رییس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، ضمن خیر مقدم به حضار، ابراز داشت: مفتخریم که دانشکده الهیات و معارف اسلامی میزبان آیین نکوداشت قرآن پژوه بزرگ معاصر به پاس یک عمر تلاش صادقانه است. چند سال پیش خدمت استاد حجتی رسیدم و از او خواستم توصیه ای به ما بکند. او در جواب گفت که البته بنده سراپا تقصیرم اما به این نتیجه رسیده ام که اگر کاری برای رضای خدا باشد و به قصد قربت انجام گیرد، ماندگاری زیادی خواهد داشت. استاد حجتی، عمری را به نام قرآن کریم گذرانده اند.

علی اصغر قاسمی: اندیشمندان را قدر نهیم و آنان را بر صدر نشانیم تا گره از مشکلات کشور بگشایند
علی اصغر قاسمی، مدیرعامل خانه اندیشمندان علوم انسانی، ضمن خیرمقدم به حضار، اظهار داشت: از تمام کسانی که در برگزاری این مراسم تلاش کردند، تشکر می کنم. خداوند را شاکرم که این آرزوی ما را محقق کرد که برای یکی از بزرگ ترین عالمان کشور، مراسم نکوداشتی برپا کنیم. از استاد حجتی تشکر می کنم که به برگزارکنندگان اجازه برپایی این مراسم را دادند. هم چنین از دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران سپاسگزاری می کنم.
وی افزود: تقارن این مراسم با اعیاد شعبانیه و ایام سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را به فال نیک می گیریم. وجه تمایز گفتمان انقلاب اسلامی و مزیت نسبی حکومت جمهوری اسلامی، وجه فکری، فرهنگی و معنوی آن است. به قول میشل فوکو، انقلاب ما روح یک جهان بی روح بود.
قاسمی اضافه کرد: ضمن احترام به همه علوم و دانش های بشری، باید گفت گره اصلی کشور و جامعه به دست اصحاب علوم انسانی باز می شود. انسان، محور اصلی تحولات جامعه و سرمایه انسانی، مهم ترین عنصر توسعه و پیشرفت است. سرمایه اصلی کشور، اندیشمندان بزرگواری چون استاد حجتی هستند. حق شناسی و قدرشناسی نسبت به این سرمایه های ارزشمند وظیفه همه ما است. اگر دل در گرو اعتلای ایران اسلامی داریم، باید به علوم انسانی تکیه کنیم و به اندیشمندان این حوزه توجه کنیم. اندیشمندان را قدر نهیم و آنان را بر صدر نشانیم تا گره از مشکلات کشور بگشایند.

محسن قاسم پور: استاد حجتی، چهره ماندگار در علوم قرآن و حدیث است
محسن قاسم پور از اساتید دانشگاه، اظهار داشت: استاد حجتی یک شخصیت فرزانه، یک عالم فرهیخته و از چهره های ماندگار در علوم قرآن و حدیث است. او دانش آموخته حوزه و دانشگاه است. بسیاری از اساتید امروز، از داشنجویان استاد حجتی بوده اند. او اگرچه رشته دانشگاهی اش، فلسفه بود اما عشق به قرآن او را به سمت علوم قرآنی برد.
وی افزود: استاد حجتی از محضر اساتید برجسته ای بهره مند شده است. او به تدریج پایه گذار رشته علوم قرآن و حدیث در دانشگاه تهران شد. نثر فاخر و شیوای او در تألیف و ترجمه قابل توجه است. هم چنین او در نشست های ملی و بین المللی زیادی شرکت کرده است.

مجید معارف: استاد حجتی از تاریخ نویسان موفق دوران معاصر است
مجید معارف از اساتید دانشگاه، اظهار داشت: ارج گذاری بر خدمات علمی استاد حجتی، وظیفه همه ما است. او روی پدیده تاریخ قرآن در دوران معاصر کار کرده است و از تاریخ نویسان موفق دوران معاصر است. تاریخ قرآن یک اصطلاح نوظهور در قرن حاضر است. تاریخ قرآن بخشی از علوم قرآن است اما در دوران معاصر تفکیک شد. عنصر زمان، عنصر موثری برای تمایز این دو است. برای استاد حجتی حسن عاقبت مسئلت می نمایم.

سید رضا مودب: اخلاص استاد حجتی زبانزد است
سید رضا مودب از اساتید دانشگاه، بیان داشت: از طرف دانشگاه قم از دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران و خانه اندیشمندان علوم انسانی برای برپایی این مراسم تشکر می کنم. استاد حجتی شخصیت برجسته ای است و در دهه ۷۰ در محضر او بوده ام. در شخصیت او سه ویژگی چشم گیر است. یکی، خود او بسیار اهل کوشش است و همیشه اول وقت دانشکده بود و دیرتر از همه هم می رفت. دوم، ترغیب و تشویقی که نثار شاگردانش می کرد و شاگردپروری انجام می داد و سوم، اخلاص استاد که زبانزد است.

خلیل پروینی: بخشی از موفیقت های استاد حجتی، به خاطر تسلط بر زبان و ادبیات عرب بوده است
خلیل پروینی از اساتید دانشگاه، اظهار داشت: رساله دکتری من درباره داستان های قرآن بود و استاد حجتی این پایان نامه را به عنوان یکی از پایان نامه های برتر معرفی کرد. درباره زبان قرآن دیدگاه های مختلفی ارائه شده است. برخی می گویند زبان قرآن عرف عام و برخی دیگر می گویند عرف خاص است. گروهی دیگر معتقدند که عرف عقلایی است. بعضی ها هم می گویند زبان قرآن، زبان فطری است و برخی دیگر معتقدند زبان نمادین است.
وی افزود: آن چه قرآن خودش فرموده، لسان مبین است. هر دیدگاهی را که بپذیریم، باید زبان و ادبیات عرب را خوب یاد بگیریم. بخش از موفقیت های استاد حجتی، به خاطر تسلط بر زبان و ادبیات عرب بوده است.

عبدالکریم بی آزار شیرازی: اخلاص و تواضع استاد حجتی من را جذب کرد
عبدالکریم بی آزار شیرازی از اساتید حوزه و دانشگاه، بیان داشت: استاد حجتی می توانست برای شهرت خودش به دنبال فلسفه و فقه برود اما رشته ای که جایش در بین مسلمانان خالی بود را انتخاب کرد و خداوند هم به او رفعت داده است. بزرگترین چیزی که من را جذب استاد حجتی کرد، اخلاص و تواضع او بود. وی هیچ وقت ادعایی نداشته است. استاد حجتی در تفسیر قرآن خیلی خدمت کرد و سال ها هم در مجمع جهانی تقریب مذاهب فعالیت داشت.

محمدعلی مهدوی راد: استاد حجتی مصداق روشن عمل صالح است
محمدعلی مهدوی راد از اساتید حوزه و دانشگاه، اظهار داشت: سوره عصر، سوره حیرت آوری است. آورده اند که اصحاب پیامبر(ص)، به هنگام جدایی سوره عصر می خواندند. تمام سوره های قرآن یک محور بنیادین دارند. سوره عصر، محورش فرجام انسان است. همه ی تلاش های انسان از سه حالت خارج نیست. خدا محور، خود محور و دگر محور. خدا محور فرجام نیک دارد و خود محور و دگر محور فرجام خسر دارد. عمل صالح، عملی است که خاستگاهش خدایی باشد. استاد حجتی، مصداق روشن عمل صالح است.

سید علی قاضی عسگر: استاد حجتی، همه ویژگی های یک انسان متقی را دارد
سید علی قاضی عسگر تولیت آستان حضرت عبدالعظیم حسنی، ابراز داشت: استاد حجتی، شخصیتی بزرگوار و اندیشمندی است که افتخار داشته ام از محضر او استفاده کنم. ویژگی های انسان برتر به تمامی در استاد حجتی هست. بهترین انسان ها باتقواترین آن ها است و شهادت می دهم که استاد حجتی همه ویژگی های یک انسان متقی را دارند. ویژگی دیگر انسان های برتر این است که از نظر دانش، در سطح بسیار بالایی قرار دارند و بسیاری از دانش او استفاده می کنند.
وی افزود: در طول دوران آشنایی ام با استاد حجتی، اخلاص در عمل را کاملا مشاهده کرده ام. او در طول زندگی اش در همه زمینه ها بسیار خوب عمل کرده است. وی انسانی بسیار متواضع و دلسوز و از نظر حلم و صبوری هم زبانزد است. او زندگی بسیار زاهدانه ای دارد. ویژگی های یک انسان شایسته و کامل آن طور که قرآن بیان می کند، در وجود او هست.

عبدالهادی فقهی زاده: مفتخرم که نقش کوچکی در برپایی این مراسم داشته ام
عبدالهادی فقهی زاده مدیر گروه علوم قرآنی خانه اندیشمندان علوم انسانی، بیان داشت: مفتخریم که در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، میزبان شمار کثیری از بزرگان فرهنگ اسلامی کشور و اساتید فرهیخته دانشگاه و ارادتمندان استاد حجتی هستیم. برای بنده باعث افتخار است که نقش کوچکی را در برپایی این آیین شکوهمند و فاخر داشته ام. از هیئت رییسه دانشکده الهیات و معارف اسلامی و مدیرعامل خانه اندیشمندان علوم انسانی نیز تشکر می کنم. من افتخار شاگردی استاد حجتی را از سال ۶۵ تا به امروز داشته ام.

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۲/۱۲/۰۲

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.