نشست "چیستی و چرایی مردم نامه نویسی" برگزار شد
نشست "چیستی و چرایی مردم نامه نویسی" روز پنج شنبه ۱۷ اسفند در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "چیستی و چرایی مردم نامه نویسی" به همت مجله مردم نامه و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز پنج شنبه ۱۷ اسفند ۱۴۰۲ در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.
مقصود فراستخواه: چیزی که در ارتباط با مردم مهم است، تاریخ مردم است
مقصود فراستخواه از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: از مجموعه بسیار با ارزش مردم نامه تشکر می کنم. چیزی که در ارتباط با مردم مهم است، تاریخ مردم است. مهم آن است که هستی اجتماعی مردم در چه وضعیتی است. در دولت شهر آتن، مردم دلالت حقوقی و هستی شناسی دارد در حالی که در جاهای دیگر مردم معنای اخلاقی و کائناتی دارد. در ایران، مردم بیشتر خصیصه فرهنگی و اجتماعی دارد.
وی افزود: در ایران معاصر، یک فاصله ای بین لحظه زایش زبان شناختی مردم و زایش هستی شناختی وجود دارد. دسته بندی شناخته شده ای از هابرماس وجود دارد که دانش را به سه حوزه تقسیم می کند. یکی، دانش فنی درباره مردم که دانش ابزاری است. دیگری، دانش تفسیری و تفهمی است که می خواهد مردم را بفهمد. سومی، دانش انتقادی که دانش معطوف به رهایی است. در دانش فنی مردم ابژه دانش می شوند. جامعه ایران نیازمند تفسیر و تفهم است. دانش انتقادی برای مردم است یعنی صورت های مختلف قدرت را در مردم دیدن.
زهرا گلشن: مردم ما در همه دوران مردم فرهیخته ای بوده اند
زهرا گلشن از بانیان مجله مردم نامه، اظهار داشت: فهم سرشت تاریخی ایرانیان بدون فهم سرشت دیپلماتیک ایرانیان ممکن نیست. یکی از پرونده های خوب مردم نامه، بحث جنگ آبه ها بوده است. مردم ما در همه دوران در حد بضاعتشان مردم فرهیخته ای بوده اند اما روایت ما شخصیت زده است. در جریان ترجمه در زمان قاجار، باعث و بانی این کار، مردم عادی بودند.
وی افزود: علی رغم این که جریان تاریخ نگاری ما در اختیار قدرت بوده است اما هم مطالعه تاریخ نگاری های رسمی و هم غیر رسمی، به ما دیدی از حال و احوال مردم می داده است. یکی از محورهایی که مردم نامه خوش درخشیده، تاریخ اقتصادی است. ایران تا ۵۰ سال پیش روستاهای پرجمعیتی داشت اما تاریخ ما خیلی شهرمدار است. مردم نامه در بخش هنر و معماری هم رو سفید بوده است.
آرش حیدری: بدیهی فرض کردن مفهوم مردم، دشمن مردم نامه نویسی است
آرش حیدری از پژوهشگران، بیان داشت: بدیهی فرض کردن مفهوم مردم، دشمن مردم نامه نویسی است. بیشترین کانسپتی که در ایران نزاع بر سر آن بوده، مفهوم مردم بوده است. جریان زمان، همواره شکل هایی از مردم را بیان می کند. نهاد علم در ایران از یک جایی به بعد نمادهای پرستیژبخش که از درون حکمت نشئت گرفته بودند را حاتم بخشی کرد.
وی افزود: سه شکل تاریخ نگاری پیش روی ما گذاشته می شود. یکی، تاریخ نگاری عتیقه جو که یک سری کانسپت های جذاب را بیرون می کشد. دومی، تاریخ یادبودی است که در آن مناسک ادب و اخلاق بدون انجام افعال ادب و اخلاق به جا آورده می شود. این تاریخ برای افتخار کردن است. سوم هم تاریخ انتقادی است. تا به حال متون ارزشمندی در مجله مردم نامه تولید شده است.
محمد غفوری: باید به سراغ دموکراتیزاسیون تاریخ رفت
محمد غفوری از پژوهشگران، اظهار داشت: یکی از گویاترین اشارات درباره مفهوم مردم، توسط نویسنده تاریخ بیهقی بیان شده است. مردم در ادبیات کلاسیک ما معنای کاملا روشنی داشت. این نوع تلقی باعث شد که به سمت تاریخ نخبگان کشیده شویم. در دوره معاصر، تاریخ مردمی برای این به وجود آمد که به یک مفهوم جامع درباره مردم برسد. در گفتمان تاریخ نگاری، هنوز مفهوم مردم مفهوم شهودی تری است.
وی افزود: در بحث ضرورت مردم نامه نویسی، ما در دوره ای هستیم که باید به سراغ دموکراتیزاسیون تاریخ رفت. باید به سمت تسهیل دسترسی شناختی رفت و یکی از معناهای دموکراتیزاسیون، این کارهایی است که مجله مردم نامه در حال انجام آن است.
محمدجواد عبدالهی: مردم نامه فرزند زمانه خویشتن است
محمدجواد عبدالهی از پژوهشگران، بیان داشت: مردم نامه فرزند زمانه خویشتن است. سنت های تفسیری مکتب آنال چند دسته هستند. یکی، سنت مخالفان آنال است. دیگری، سنت همدلان با مکتب آنال و سومی، سنتی است که در دل خود آنال ها رواج پیدا کرد.
وی افزود: در بحث این که چرا مردم نامه نویسی در دهه ۹۰ شمسی تاسیس شد، باید اول به سراغ سنت غالب تاریخ نگاری فارسی رفت که معتقد بود راه اصلاح جامعه از طریق تصاحب جامعه می گذرد. در مقام نتیجه، امیدوارم با تداوم سنت مردم نامه نویسی، ما بتوانیم از یک کلیت انتزاعی به نام ایران گذر کنیم و به یک تجربه انضمامی برای ایران برسیم.
داریوش رحمانیان: موضوع مردم نامه نیاز به نشست و گفتگو دارد
داریوش رحمانیان سردبیر مجله مردم نامه، ابراز داشت: از همه سخنرانان، همکاران خودم در مجله مردم نامه و خانه اندیشمندان علوم انسانی تشکر می کنم. تا چند سال پیش تصور نمی کردم که نشانه هایی خجسته و دل گرم کننده ای از سخنان اساتید و پژوهشگران را ببینم و یاد بگیرم اما امروز خوشبختانه بسیار یاد گرفتم.
وی افزود: موضوع مردم نامه، نیاز به نشست و گفتگوهای زیادی دارد. اول باید حسابمان را با مفهوم مردم روشن کنیم. یکی از کارهایی که باید کرد، تاریخ این مفهوم است.