آیین بزرگداشت "عطار نیشابوری" برگزار شد
آیین بزرگداشت "عطار نیشابوری" روز دوشنبه ۲۷ فروردین در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، آیین بزرگداشت "عطار نیشابوری" به همت گروه زبان و ادبیات فارسی خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز دوشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۳ در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.
بهرام پروین گنابادی: تذکرة الاولیای عطار یکی از بزرگ ترین شاهکارهای ادب فارسی است
بهرام پروین گنابادی مدیر گروه زبان و ادبیات فارسی خانه اندیشمندان علوم انسانی، اظهار داشت: به نمایندگی از خانه اندیشمندان علوم انسانی، به استادان و مخاطبین گرامی خوشامد می گویم، چراغ این جور جاها با حضور شما روشن می ماند. روزی در تقویم تحت عنوان روز عطار نام گذاری شده است، شاعری که تعالمیش یکی از انسان سازترین ها است و هدفش، ساختن یک انسان اخلاقی است. او رفتاری بر مبنای اصول اخلاقی انسانی را مد نظر دارد.
وی افزود: عطار برای ما بسیار مهم است، هیچ وقت آثار عطار به محاق نخواهد رفت چون ارزش های اصیل انسانی در آن وجود دارد. اثر شگرف تذکرة الاولیا، یکی از زیباترین نثرهای تاریخ زبان و ادب فارسی است. این اثر، یکی از بزرگترین شاهکارهای ادب فارسی است.
مهدی محبتی:از عطار می توان منطق گفتگو را یاد گرفت
مهدی محبتی از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: از همه همکاران خانه اندیشمندان علوم انسانی برای برپایی این مراسم تشکر می کنم. بحث امروز من این است که امروزه ما چه بهره ای از بزرگان ادب مانند عطار می توانیم ببریم؟ در عصر عطار، جنگ های شدید مذهبی اتفاق افتاده است. او می گوید اگر من بخواهم راه وسط را در پیش بگیرم، چه باید بکنم؟ او تعصب را تقبیح می کند و معتقد است عرفانی که بر اساس آزار باشد، عرفان نیست.
وی افزود: اصل دومی که می شود از عطار یاد گرفت، منطق گفتگو است و آثار او بنیادش بر گفتگو است. عطار می گوید حتی عرفان هم باید با گفتگو پیش برود. مورد بعدی، بحث کرامت آدمی است و انسان در عرفان عطار، اصل است. مورد دیگر، در منظومه های عطار ذوق زیبایی شناسی وجود دارد که برای خلوت آدمی بسیار ارزشمند است.
عالیه یوسف فام: عطار در اسرار نامه بیشتر عواطف و احساسات مخاطبش را در نظر می گیرد
عالیه یوسف فام از اساتید دانشگاه، بیان داشت: از گروه زبان و ادبیات فارسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برای برپایی این مراسم تشکر می کنم. من می خواهم کتاب اسرارنامه که یکی از مثنوی های مسلم عطار است معرفی کنم. عطار چهار مثنوی مهم دارد که عبارتند از اسرار نامه، الهی نامه، مصیبت نامه و منطق الطیر. فرقی که اسرار نامه با بقیه مثنوی های عطار دارد، این است که بقیه مثنوی ها یک داستان اصلی دارند و همه حکایت ها و مضامین عرفانی حول محور داستان اصلی است اما اسرار نامه که شاید نخستین یا دومین مثنوی عطار باشد، داستان اصلی ندارد.
وی افزود: در اهمیت اسرار نامه، گفته اند شیفتگی مولوی به عطار با کتاب اسرار نامه آغاز شده است. عطار در این منظومه بیشتر عواطف و احساسات مخاطبش را در نظر دارد و خیلی با ظزافت خاصی دست مخاطبش را می گیرد و او را به تأمل و اندیشیدن به اجزای جهان و نظام کائنات دعوت می کند. عطار در مقدمه کتاب، مباحث کلامی را به قدری با مفاهیم آشنای قرآنی بیان می کند که شما با خواندن این مقدمه، به آن علاقه مند می شوید. دومین بخش این دیباچه، نعت حضرت رسول(ص) و بعد از آن، در باب معراج حضرت رسول صحبت می کند.
ایرج شهبازی: در منظر جامعه شناسی ادبیات، متخصصین کمی داریم
ایرج شهبازی از اساتید دانشگاه، اظهار داشت: از خانه اندیشمندان علوم انسانی بخصوص گروه زبان و ادبیات فارسی آن، تشکر می کنم. یکی از مسائلی که در عالم ادبیات فارسی، متخصصین کمی داریم، بحث جامعه شناسی ادبیات است. این رشته در سال ۱۳۴۸ توسط مرحوم دکتر صدیقی در دانشکده علوم اجتماعی پایه گذاری شده است. سالیانی است که محققین ایرانی هر کدام در حوزه ای از جامعه شناسی ادبیات کار می کنند.
وی افزود: ما در کنار متون رسمی تاریخی، به متون غیر رسمی هم نیاز داریم و متون ادبی، متونی هستند که می توانند به کمک تاریخ بیایند مثل شاهنامه فردوسی که اطلاعات بسیار خوبی را در اختیار ما قرار می دهد. هیچ گونه متن ادبی در خلأ به وجود نمی آید بلکه متن های ادبی حاوی اطلاعات اجتماعی هستند. حافظه جمعی ملت در طول تاریخ به شدت بی رحم است و استاندارهای بالایی دارد و محال است کسی با عوام فریبی روی حافظه جمعی ملت تاثیر بگذارد. ما اگر می خواهیم نامی از خودمان در عالم ادبیات به جا بگذاریم، خودمان باید بهترین منتقد خود باشیم.