ImageImageImage

نشست "گپ و گفتی با دکتر شهریار نیازی" برگزار شد

نشست "گپ و گفتی با دکتر شهریار نیازی" روز چهارشنبه ۲۹ فروردین در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

Image
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "گپ و گفتی با دکتر شهریار نیازی" به همت گروه زبان و ادبیات عربی خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۳ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. سعداله همایونی دبیری این نشست را برعهده داشت. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.

شهریار نیازی: باید گفتگوهای بین رشته ای را تقویت کرد
شهریار نیازی استاد دانشگاه تهران، اظهار داشت: از کسانی که من برای این برنامه دعوت کردند، تشکر می کنم. من در سال ۱۳۳۷ در کرمانشاه متولد شدم. ایام دبستان و دبیرستان را در کرمانشاه گذراندم. رشته ی تحصیلی ام در دبیرستان، ریاضی بود. علاقه داشتم که به دانشگاه تهران بیایم و از حسن تصادف، رشته زبان و ادبیات عرب قبول شدم. سال ۱۳۵۵ وارد دانشگاه شدم. بعد از انقلاب یک انجمن اسلامی در دانشگاه تاسیس کردیم. بخشی از جوانی ما در دوره انقلاب فرهنگی گذشت. برای دوره دکتری، عازم لبنان شدم. در لبنان با مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه همکاری می کردم. بعد از بازگشت به ایران، در دانشگاه تهران مشغول به کار شدم و تا به الان در دانشگاه تهران هستم.
وی افزود: در کنار دانشگاه، مجموعه تجارب دیگری هم دارم. من سال ها است که عضو هیئت امنای مرکز مطالعات تحقیقات زنان هستم. آن چه من را به زبان شناسی نزدیک کرد، بحث قرآن بود. اوایل انقلاب دغدغه ما این بود که رابطه علم و دین را چطور باید حل کرد؟ آن موقع جریانی راه افتاد به اسم وحدت حوزه و دانشگاه. آن موقع بود که مشخص شد حوزه توانایی پاسخگویی لازم را برای سوالات دانشگاهیان ندارد. در پی این دغدغه و دغدغه دینی، من وارد زبان شناسی شدم. قرآن یک زبان متفاوتی دارد و این زبان متفاوت را باید فهمید. زبان گفتمانی قرآن خیلی برای من جالب توجه بود. این باعث شد که با انگیزه به سراغ زبان شناسی بروم و همچنان کار تجربی من درباره زبان شناسی قرآن ادامه دارد.
او ادامه داد: در رشته زبان و ادبیات عرب، ما شاهد زایایی بالایی هستیم. در حوزه ادبیات، دانش های بین رشته ای می توانند به ما کمک کنند. جماعت هایی در غرب وجود دارد که درباره قرآن مشغول کارند. این ها همه افرادی هستند که از منظر قرآن با زبان عربی درگیر شده اند. جریاناتی هم وجود دارد که نقد گذشته را انجام می دهند و احساس می کنند که سوال هایشان را دیگر قدما نمی توانند پاسخ دهند و یک موج انتقادی درباره متون قدیمی ایجاد کرده اند. این نقد گذشته، برای ما هم ارزشمند است اما این نقد در کشور ما بیشتر ناشی از احساسات است و نقد عالمانه نیست. ما هم متن گرا هستیم، قوانین ما از متن دینی سرچشمه می گیرد. ما از دوگانگی های زیادی در کشور رنج می بریم مانند دوگانگی علم و دین یا عقل و نقل. باید گفتگوهای بین رشته ای را تقویت کرد.
نیازی در پایان گفت: نسل بعد از کرونا که وارد دانشگاه شده است، نسلی پرسشگر، فعال و زنده است. امروزه دانشجویان ما هر حرفی را نمی پذیرند چون از طریق فضای مجازی بیشتر با دنیا آَشنا شده اند.

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۳/۰۱/۲۹

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.