آیین یادبود اساتید فرزانه(آیت الله سید محمد موسوی بجنوردی-دکتر زهرا شجاعی-دکتر صادق آیینه وند) برگزار شد

آیین یادبود اساتید فرزانه(آیت الله سید محمد موسوی بجنوردی-دکتر زهرا شجاعی-دکتر صادق آیینه وند) روز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، آیین یادبود اساتید فرزانه (آیت الله سید محمد موسوی بجنوردی-دکتر زهرا شجاعی-دکتر صادق آیینه وند) به همت انجمن ایرانی مطالعات زنان و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.

محمد روشن: آیت الله سید محمد موسوی بجنوردی جایگاه ویژه ای برای عقل قائل بود

محمد روشن از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: روز معلم و استاد را به همه استادان تبریک عرض می کنم و برای روح استادان درگذشته، طلب مغفرت دارم. امروز یک جلسه تذکار است. می خواهم قدری به دیدگاه های آیت الله موسوی بجنوردی بپردازم. من افتخار شاگردی او را از سال ۶۳ داشته ام و از دیدگاه های او مطلع شدم. او در ۳۰ سالگی به عنوان شورای استفتائات حضرت امام مشغول به کار می شود. امام(ره) علاقه شخصی به او داشت و وی هم مباحثه واقعی سید مصطفی خمینی بود. او حافظه ای قوی داشت و قصاید عربی را حفظ بود.

وی افزود: یکی از وجوهی که موسوی بجنوردی را از بقیه فقیهان متمایز می کند، نگاه او به زن است. یکی از کارهایی که او کرد، پیشنهاد شروط ضمن عقد نکاح بود. این شروط ابتدا هفت مورد بود اما بعد نکته ای تحت عنوان عدم ازددواج مجدد زوج اضافه شد. در اواخر عمر کمتر به متن مراجعه می کرد و بیشتر تعقل می کرد. او جرمی را به عنوان فساد فی الارض قبول نداشت.

الهه کولایی: زهرا شجاعی هیچ گاه ارتباطش با قرآن قطع نشد

الهه کولایی از اساتید دانشگاه، اظهار داشت: وظیفه ما این است آن چه که از بزرگان آموخته ایم، به جامعه منتقل کنیم. درگذشت خانم زهرا شجاعی بهانه ای است تا ما به یاد دفاع های او از حقوق زنان بیفتیم و قدردان او باشیم. او یکی از زنان اثرگذار در حوزه مطالعات زنان در بعد از انقلاب است. او در یک فضای مذهبی زاده شد و در یک جامعه در حال گذار رشد کرد. گفته شده که وی تنها زن چادری در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در قبل از انقلاب بوده است.

وی افزود: زهرا شجاعی از زنانی است که تلاش می کند حقوق انسانی زن را با استفاده از آموزه های دینی با عنصر زمان و مکان پیوند دهد. او برای به نمایش گذاشتن ظرفیت های انسانی زنان تلاش کرد. امروز با تمام شعارها به بحران خانواده و زاد و ولد رسیده ایم و نهاد خانواده به دلیل سیاست های نادرست، در حال فروپاشی است. شجاعی هیچ گاه تلاش هایش را متوقف نکرد. او به خوبی می دانست که زنان ایرانی باید در عرصه های سیاست گذاری حضور داشته باشند تا از حقوق زنان دفاع کنند. وی ارتباطش هیچ وقت با قرآن قطع نشد.

کبری روشنفکر: صادق آئینه وند بر سیره نبوی و علوی تاکید می کرد

کبری روشنفکر از اساتید دانشگاه، بیان داشت: سابقه آشنایی من با صادق آئینه وند به دهه ۶۰ بر می گردد که شاگرد او در دانشگاه تهران بودم. او اواخر دهه ۶۰ به من پیشنهاد همکاری در یک مجله را داد. وی تاریخ اسلام را مثل یک معلم به من درس می داد. او اعتقاد داشت که باید به ریشه های احادیث توجه ویژه ای داشته باشیم مبادا که تحریف یا اضافه شده باشد. گاهی سیاستمدارانی بوده اند که برای حذف زنان به تحریف احادیث پرداخته اند. او با بازتعریف یک سری اصطلاحات تاریخی و وضع یک سری اصطلاحات جدید، به اصلاح ذهن مخاطب کمک می کرد.

وی افزود: آئینه وند بر سیره نبوی و علوی تاکید می کرد. او می خواست که زن به عنوان یک انسان به رسمیت شناخته شود. می گفت سیره ای که ما داریم سیره زن کرامتی است. بسیار روی مسئله اعتدال تاکید داشت و معتقد بود که انسان معتدل، فرصت ساز است. او اعتقاد داشت که پیامبر اسلام(ص) احترام خاصی برای زنان قائل بوده است. او معتقد بود که اگر می خواهید به اسلام معیار برسید، باید به سیره نبوی و علوی مراجعه کرد.

اخبار

تاریخ نگارش: ۱۴۰۳/۰۲/۱۱

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.