ImageImageImage

آیین نکوداشت "دکتر نادر نظام تهرانی" برگزار شد

آیین نکوداشت "دکتر نادر نظام تهرانی" روز سه شنبه ۱۸ اردیبهشت در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

Image
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، آیین نکوداشت "دکتر نادر نظام تهرانی" به همت گروه زبان و ادبیات عربی خانه اندیشمندان علوم انسانی و با همکاری دانشگاه علامه طباطبایی و و انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی، روز سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. خلاصه ای از گزارش این مراسم در ادامه می آید.

رضا ناظمیان: در دوران بازنشستگی کار علمی بسیار دشوار است
رضا ناظمیان از اساتید دانشگاه، اظهار داشت: از ویژگی کتاب های استاد نظام تهرانی، سهل و ممتنع بودن شرحی است که برای اشعار نوشته اند. در کتاب ترجمه حافظ هم همین موضوع منعکس شده است. ما باور نمی کردیم که استاد پس از بازنشستگی به کار تالیف بپردازد اما سال ۹۸ یک مرتبه گفته شد که مراسم رونمایی از ترجمه منظوم دیوان حافظ برگزار می شود. در دوران بازنشستگی کار علمی بسیار دشوار است. قبل از استاد، کسان دیگری هم بودند که ترجمه انجام داد، اما ترجمه استاد بسیار موجز، زیبا و رسا است. می شود برای ترجمه هر بیت او صفحه ها سخن گفت. ان شاءالله استاد سال های سال سالم و سلامت باشد.

سعید واعظ: ما با استاد نظام تهرانی عضو یک خانواده محسوب می شویم
سعید واعظ از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: نادر نظام تهرانی علاوه بر این که همکار و دوست صمیمی بنده است، همسایه بنده هم هست. به قول خود او، ما عضو یک خانواده ایم. استاد نظام در سال ۱۳۱۴ شمسی در کوی امین سوریه چشم به دنیا گشود. درس های ابتدایی را در مدرسه محسنیه تمام کرد. وقتی ابتدایی را تمام می کند، مادرش علاقمند بوده است که او وارد تجارت شده و تاجر شود. یک روزی می خواسته برود و بازار را ببیند. آن جا می بیند که تمام بازاریان کرکره ها را پایین می کشند و می گویند ادیبی فوت کرده است و همه برای تشییع جنازه او می روند. استاد وقتی این صحنه را می بیند، به ارزش علم پی می برد و بازار را رها کرده و به سمت علم آموزی می رود.

علی اصغر قهرمانی مقبل: با نادر نظام تهرانی بهتر زبان و ادبیات عرب را شناختم
علی اصغر قهرمانی مقبل از اساتید دانشگاه، بیان داشت: زمانی که دانش آموز راهنمایی و دبیرستان بودم به درس هایی مانند زیست شناسی و زمین شناسی علاقمند بودم و در ذهنم اثری از عربی نبود و به آن شوقی نداشتم. دبیرستان ما گذشت و به شوق ادبیات فارسی وارد تربیت معلم شدم اما با زبان و قواعد عربی نیز آشنا شده و بعد به شوق یادگیری زبان و ادبیات عربی وارد دانشگاه علامه شدم. در سال ۱۳۷۲ برای اولین بار استاد نادر نظام تهرانی را ملاقات کردم و منی که تا آن زمان خودم را در حجره کوچکی محصور کرده بودم و خبر نداشتم که زبان عربی چقدر وسیع و فاخر است، استاد این زبان فاخر را به خوبی به ما معرفی کرد. من متوجه شدم که ادبیات عربی از جنس چشیدن بوده است و من تا آن روز آن را نچشیده بودم.

رقیه رستم پور: خرسندم که اشعار نادر نظام تهرانی را جمع آوری کردیم
رقیه رستم پور از اساتید دانشگاه، ابراز داشت: صحبت کردن درباره استاد نادر نظام تهرانی آسان نیست. من از دهه ۶۰ تا به حال افتخار شاگردی او را دارم و هیچ وقت رابطه ما قطع نشده است. همیشه سعی کرده ام وظیفه شاگردی ام را ادا کنم و برکت این شاگردی را در زندگی خودم می بینم. خاطرات بسیاری از او دارم بخصوص زمانی که برای تدریس به دانشگاه آزاد جیرفت می رفتیم. از ابتدا تا انتهای روز انرژی اش تغییری نمی کرد. کلاس های ساعت هشت صبح او با کلاس ساعت آخر تفاوتی نداشت. خرسندم که اشعار وی را جمع آوری کردیم و مقدمه ای نوشته شد و توانستیم با صدای خودشان اشعار را ضبط کنیم.

فاطمه دینی: کلاس های نادر نظام تهرانی فراموش نشدنی است
فاطمه دینی از شاگردان نادر نظام تهرانی، بیان داشت: روز معلم را خدمت اساتیدم تبریک عرض می کنم. سال ۷۳ برای من و بسیاری دیگر، سال آشنایی با اساتید بزرگواری چون نادر نظام تهرانی است. ۳۰ سال گذشته است و ما همچنان دستبوس استاد هستیم. کلاس های استاد فراموش نشدنی است. او استادی در نهایت خلاقیت و ابداع بود. از اول تا آخر کلاس با انرژی تمام تدریس می کرد. استادی و معلمی قبایی است که برای جسم نازنین او دوخته شده است.

فریده الیاسی: نادر نظام تهرانی انسان بودن را معنی کردند
فریده الیاسی از شاگردان نادر نظام تهرانی، اظهار داشت: ۳۰ سال پیش افتخار این را داشتم که در مکتب نادر نظام تهرانی تلمذ کنم. در این ۳۰ سال در کنار اندیشه های او به روشنایی رسیده ام. بسی شایسته است از استاد فرزانه ام که برایم زنده بودن و انسان بودن را معنی کرد تقدیر و تشکر کنم.

خلیل پروینی: نقش نادر نظام تهرانی در روابط فرهنگی میان ایران و دنیای عرب مغفول مانده است
خلیل پروینی مدیر گروه زبان و ادبیات عربی خانه اندیشمندان علوم انسانی، اظهار داشت: زمانی که می خواستم در دانشگاه تهران تدریس کنم، به دنبال کتابی برای تدریس می گشتم و کتاب استاد نادر نظان تهرانی را یافتم و بهترین کتاب بود. نقش استاد در روابط فرهنگی میان ایران و دنیای عرب مغفول مانده است. پدر و مادر استاد، ایرانی بودند و استاد با یک فرهنگ عربی به ایران منتقل شد و فرهنگ عربی را از حیث ادبیات به دانشجویان منتقل کرد. برای ترجمه دیوان حافظ که کار بزرگ استاد است، باید مراسم بین المللی برگزار کرد.

در پایان برنامه، استاد نادر نظام تهرانی با زبان عربی به سخنرانی پرداخت و سپس طی آیینی از او تجلیل شد.

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۳/۰۲/۱۹

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.