ImageImageImage

نشست "تغییرات اقلیمی و مهاجرت های اکولوژیک" برگزار شد

نشست "تغییرات اقلیمی و مهاجرت های اکولوژیک" روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

Image
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "تغییرات اقلیمی و مهاجرت های اکولوژیک" به همت گروه علوم اجتماعی خانه اندیشمندان علوم انسانی و با همکاری انجمن جمعیت شناسی ایران، روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.

محمد درویش: ما در ایران عملا ارزشی برای آب، خاک و هوا در اقتصاد خودمان قائل نیستیم
محمد درویش از فعالان محیط زیست، ابراز داشت: از خانه اندیشمندان علوم انسانی تشکر می کنم که این موضوعات مهم را به بحث می گذارد. بعد از حادثه ۲۰۰۱، جرج بوش سخنرانی مشهوری کرد و گفت به مردم آمریکا قول می دهم که هرگز هیچ قدرت و دشمنی نمی تواند همچین حادثه ای را تکرار کند. بعد از این صحبت ها، دانشمندان به او درباره گرمایش جهانی تذکر دادند و این واکنش یکی از مقاطع تاریخی است. تلاش زیادی می شود که به رهبران جهان فهمانده شود که شکنندگی کره زمین به حدی رسیده است که اگر همه به فکر یک منفعت مشترک نباشند، دیگر فرقی ندارد مسافر کدام طبقه تایتانیک باشیم و همه با هم غرق می شویم.
وی افزود: اخیرا کتاب به نام "تغییر" چاپ شده که حاصل پژوهش های یک موسسه آلمانی است. در آن گفته شده است که جهانیان نمی توانند به تفاهم برسند. ما در کمربند خشک جهان قرار گرفته ایم، جایی که اشعه خورشید به شکل ۹۰ درجه در ۳۰۰ روز از سال می تابد. این جا نسبت به جریان های جهان گرمایی آسیب پذیرتر است و باید خیلی نگران باشیم. بخش قابل توجهی از خردمندان متوجه شده اند که ما باید به سمت یک جراحی بزرگ برویم. اغلب کشورهای اروپایی دارند کارخانه های سیمان شان را جابجا می کنند و یا اینکه از کشورهای دیگر وارد می کنند. ما در ایران عملا ارزشی برای آب، خاک و هوا در اقتصاد خودمان قائل نیستیم.

رسول صادقی: در سال های اخیر جریان مهاجرت تشدید شده است
رسول صادقی از اساتید دانشگاه، اظهار داشت: کشور ما یک کشور آسیب پذیر به لحاظ محیط زیست است. این موضوع می تواند برایندهای دیگری هم به همراه داشته باشد. یکی از این برایندها، بحث مهاجرت است که به دلایل تغییرات اقلیمی اتفاق می افتد. بحث مهاجرت و محیط زیست یک بحث قدیمی است. رویکردهایی که قبلا در این حوزه وجود داشت، بیشتر رویکردهای خطی بودند اما رویکردهای جدید بیشتر روی رابطه تعاملی تاکید دارند.
وی افزود: ساختار جمعیت و ترکیب جمعیت می تواند روی محیط زیست تاثیر بگذارد اما از آن طرف، محیط زیست هم می تواند روی جمعیت تاثیر بگذارد. تهران جزء کلانشهرهایی است که روزهای پاک بسیار کمی دارد و هوا بیشتر روزها برای گروه های آسیب پذیر، خطرناک است. بحث مهاجرت می تواند عدم تعادل محیط زیستی ایجاد کند. یک سری عوامل واسطه ای می تواند این اثرات را تشدید یا تضعیف کند مانند علم و فناوری، فرهنگ و الگوهای فرهنگی، مدیریت و بستر نهادی . تقلیل دادن توسعه به رشد اقتصادی می تواند چالش هایی را برای محیط زیست ایجاد کند.
او ادامه داد: در ارتباط با بحث مهاجرت، اولا مهاجرت یک فرایند چند بعدی است. به دلیل نابرابری های منطقه ای که وجود دارد، در سال های اخیر مهاجرت تشدید شده است و علاوه بر عوامل اقتصادی، عوامل محیط زیستی هم اضافه شده است. الان مهاجرت ها شکل بین استانی و منطقه ای به خود گرفته است و در ده سال اخیر این مورد محسوس بوده است.




تهیه: آرمان فیضی

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۳/۰۲/۲۵

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.