تصویرتصویرتصویر

نشست "آیا رفتار درمانی منسوخ شده است؟" برگزار شد

نشست "آیا رفتار درمانی منسوخ شده است؟" روز شنبه ۱۹ خرداد در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

تصویر
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "آیا رفتار درمانی منسوخ شده است؟" به همت گروه روان شناسی خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز شنبه ۱۹ خرداد ۱۴۰۳ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. محمد امین حدادی دبیری این نشست را برعهده داشت. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.

شاهین احمدیان روان شناس مکاتب رفتاری، اظهار داشت: رفتارگرایی به طور غیر رسمی به طول تاریخ بر می گردد اما با واتسون در روانشناسی سر و شکل خاص به خودش می گیرد. ما شاهد سلطه رفتارگرایی تا دهه ۱۹۵۰ بوده ایم. در دهه ۱۹۶۰ شناخت گرایی خودنمایی می کرد و در دهه ۱۹۹۰ سلطه رویکردهای شناختی به وجود آمد. از سال ۲۰۰۰ به بعد نوروساینس شناختی بیشتر به چشم می خورد.
وی افزود: سوالی که مطرح می شود این است که چرا رفتارگرایی در ایران به خوبی شناخته نشد؟ عواملی مانند سلطه روانکاوی، عدم ارائه مدل، جوان بودن رفتارگرایی، نگرش ایدئولوژیک به روانکاوی، سطحی و مکانیکی دانستن رفتار درمانی و نگرش های عقیدتی و سیاسی تاثیر داشته اند. یک نکته اساسی در رفتارگرایی این است که ما می توانیم محیط مان را دوباره بسازیم تا خیلی راحت تر از اینکه خود درونی مان را بسازیم به بخشی از آنچه می خواهیم برسیم.
او ادامه داد: موضوعات تعریف رفتار درمانی عبارتند از علمی بودن، فعال بودن، تمرکز بر مال، تمرکز بر یادگیری. هم چنین ویژگی های مشترک رفتار درمانی عبارتند از درمان شخصی سازی شده، پیشرفت گام به گام، بسته های درمانی و کوتاه بودن. انواع رفتار درمانی شامل سه موج می شود. در موج اول، بر تغییر رفتار تمرکز شده بود. در موج دوم بر تغییر فکر و در موج سوم بر تغییر پذیرش. هم چنین نقاط قوت رفتار درمانی عبارتند از دقت در تعیین اهداف، آماج و روش ها، کارایی و اثربخشی، کارآمدی و گستردگی و پیچیدگی کاربست ها.

در ادامه امیرمحمد موسوی روان درمانگر و مدرس دانشگاه، ابراز داشت: از برگزار کنندگان این نشست تشکر می کنم. مسئله رفتار درمانی در ایران یک پرسمان مضاعفی پیدا می کند به خاط راین که ما مرحله ای از آن را پشت سر گذاشته ایم. در مورد رفتارگرایی اتفاق جالبی افتاد و آن این که ما هنوز با رفتارگرایی آشنا نشده، به موج بعدی پریدیم.
وی افزود: روان شناسی کلینیکی اصطلاح درست تری است تا روان شناسی بالینی. وقتی ما از منسوخ شدن رفتار درمانی صحبت می کنیم، باید بگوییم منسوخ شدن به چه معناست؟ و چه چیزی از رفتار درمانی رد شده است؟ من منسوخ شدن را نوعی افول تفسیر می کنم. رفتارگرایی از درون هم مشکلاتی دارد. غالب شدن نگرش پسامدرن هم از دلایل به حاشیه رفتن رفتارگرایی به شمار می رود.
او ادامه داد: رفتار درمانی سه موج دارد که عبارتند از رفتار درمانی کلاسیک، رفتار درمانی شناختی و درمان های بافتاری یا زمینه ای. مشکل اصلی رفتارگرایی نابسندگی است نه غلط بودن.

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۳/۰۳/۲۰

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.