نشست "گپ و گفت با دکتر حسن حضرتی" برگزار شد

نشست "گپ و گفت با دکتر حسن حضرتی" روز دوشنبه ۴ تیر در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "گپ و گفت با دکتر حسن حضرتی" به همت گروه تاریخ و باستان شناسی خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز دوشنبه ۴ تیر ۱۴۰۳ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. محمد بی طرفان دبیری این نشست را برعهده داشت. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.

حسن حضرتی از استادان دانشگاه، اظهار داشت: عنوان بحث من، کارویژه رشته یا دانش تاریخ است. وقتی یک رشته دانشگاهی تعریف می شود، احتمالا به این هم فکر می شود که این رشته به چه دردی خواهد خورد و به چه سوالاتی پاسخ می دهد؟ مثلا تاریخ قرار است به چه دردی بخورد؟ این پرسشی است که معمولا اهل تاریخ به آن نپرداخته اند و این درست نیست و ما باید در مورد ماهیت رشته خودمان حرف بزنیم.

وی افزود: وقتی برنامه های درسی رشته تاریخ از ابتدا(از زمانی که رشته تاریخ در دانشگاه تهران تاسیس شد) تا اکنون را بررسی کردم، در اکثر آن ها معلوم نیست کسانی که قرار است در این رشته درس بخوانند، متخصص چه کارهایی می شوند. در آن برنامه های درسی تقریبا یک بلاتکلیفی وجود دارد چون این برنامه ها مبنایشان ارائه اطلاعات است یعنی مثلا قرار است به دانشجویان تاریخ بگوید هخامنشیان که بودند؟ در برنامه اول(۱۳۲۷) درس روش برای تاریخ وجود ندارد و در برنامه ۱۳۴۲ هم باز هم روش نیست و باز همه دروس اطلاعات محور است. در برنامه ۱۳۵۲ هم باز درس روش نیست و جالب است که زبان هم حذف شده است. در ۱۳۶۳ که برنامه چهارم رشته تاریخ اجرا می شود، سه واحد درس روش تحقیق تعریف می شود. البته این برنامه را استادان تاریخ تعریف نکردند، این برنامه حاصل ستاد انقلاب فرهنگی بوده است. نهایتا در برنامه ۱۴۰۱، دروس مهارتی به ۲۷ واحد افزایش پیدا کرده است و روش تحقیق شش واحد شده است. در یک جمع بندی، هنوز مشخص نیست که دانشگاه قرار است چه مهارتی به دانشجویان تاریخ بدهد؟

او ادامه داد: من به این جمع بندی رسیدم که ما می توانیم کاری را انجام دهیم که حتی دیگران از انجام آن در علوم دیگر ناتوانند. کارویژه رشته تاریخ پاسخ به این پرسش است که دقیقا، واقعا و در اصل در پذشته چه اتفاقی افتاده است؟ پرسش های چگونگی و چیستی از کارویژه های مهم تاریخ به شمار می روند.

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۳/۰۴/۰۵

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.