تصویرتصویرتصویر

نشست "رونمایی از کتاب سهروردی و حکمت خسروانی" برگزار شد

نشست "رونمایی از کتاب سهروردی و حکمت خسروانی" روز دوشنبه ۸ مرداد در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

تصویر
به گزارش روابط عمومی، خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "رونمایی از کتاب سهروردی و حکمت خسروانی" به همت گروه جامعه شناسی کشورهای اسلامی انجمن جامعه شناسی ایران و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی و موسسه پژوهشی نگاه معاصر، روز دوشنبه ۸ مرداد ۱۴۰۳ در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.

سید مصطفی محقق داماد، فیلسوف و دین پژوه، اظهار داشت: این تربت مقدس ایران زمین، سابقه درخشانی در داشتن حکیمان و فلاسفه بزرگ حتی قبل از اسلام داشته است. حاج ملا هادی سبزواری در کتابش از گروهی نام می برد که در ایران بوده و قبل از اسلام بوده اند و و مکتبی تحت عنوان فهلویون داشته اند. در کلمات ملاصدرا هم بحث خسروانیون و حکمت خسروانی مطرح است که اشاره به فلسفه ای دارد که قبل از اسلام در ایران رایج بوده است.
وی افزود: خوشبختانه بعد از اسلام، ایران ام القرای حکمت شد. ستارگانی مانند فارابی، ابن سینا، خواجه طوسی، میرداماد و... می درخشند. در میان این ستارها، ستاره درخشان دیگری به نام سهروردی وجود دارد. او آمده است و فلسفه ای را بر پایه قرآن ابداع کرده و این را به حکمت خسروانی پیوند داده است. ما ایرانیان آن طور که شایسته است دژهای تابناک خود را نمی شناسیم.
او ادامه داد: سید حسین نصر بود که دلش برای حکمت ایرانی می سوخت و هانری کُربن را به ایران آورد و بعد از آن فلسفه سهروردی زنده شد. هم چنین کاری که میثم کرمی انجام داده، کاری مستطاب است و به سید حسین نصر تقدیم کرده است. شیخ شهاب سهروردی را در دادگاه جهل مقدس محاکمه و اعدامش کردند.

در ادامه غلامرضا اعوانی، فیلسوف معاصر، ابراز داشت: سهروردی هنوز فیلسوف ناشناخته است. هرچه در بحر او رفتم، زوایایی در حکمت او دیدم که عجیب است و عظمت فکری او قابل توجه است. ایران یکی از مزایای بزرگش، فرهنگ ایرانی است. درست است که اثری از سهروردی به زبان لاتین ترجمه نشده است اما آرای او را در اندلس اسلامی می توان دید. ایران از لحاظ حکمت، واقعا کشور عجیب و ناشناخته ای است. فکر نمی کنم دانشگاه های ما توانسته باشند که عظمت این حکمت را به نسل جوان منتقل کنند.
وی افزود: ما باید قدر این حکمت را که از دیرباز بوده است، بدانیم. ایرانیان قبل از اسلام هم به داشتن حکمت معروف بوده اند. سهروردی یکی از بزرگ ترین حکمای جهان است و یکی از بزرگ ترین دستاوردهای او، جمع بین حکمت بحثی و حکمت ذوقی است. او علم حضوری را وارد فلسفه کرد. وی احیاکننده حکمت خسروانی است. سید حسین نصر هم از معدود کسانی است که یک فرهنگ را به فرهنگ های دیگر معرفی کرده است. به میثم کریمی هم دستمریزاد می گویم، فرهنگ ایران با کسانی که به ایران عشق داشتند، پیشرفت کرده است.

در ادامه سعدالله نصیری قیداری رییس سابق دانشگاه شهید بهشتی، بیان داشت: امروز به عشق سخنران هایی که روی پوستر برنامه بود، به اینجا آمده ام. کاش جوانان ما صحبت های این بزرگان را بشنوند، این صحبت ها آدم را به ایران پیوند می دهد و عشق به وطن را زیاد می کند. وقتی در یونسکو می نشینی، احترام جهانیان به ایران را می بینی چون کسانی که در یونسکو جمع می شوند، اهل فرهنگ و ادب هستند.
وی افزود: من گرچه رشته ام فیزیک است اما عاشق سهروردی هستم. این مرد بزرگ حقش بود که زودتر از این ها در یونسکو ثبت جهانی می شد. وی بنیانگذار فلسفه اشراق است. ما پرونده دانشگاه جندی شاپور را به همراه پرونده شیخ شهاب پیش بردیم و ثبت جهانی کردیم و ایرانیان بنیانگذار با قدمت ترین دانشگاه جهان شدند.

در ادامه نجفقلی حبیبی پژوهشگر فلسفه اسلامی، اظهار داشت: سید حسین نصر مایه افتخار ایران و اسلام است. وقتی در دوره لیسانس دانشجو بودم، او در دانشکده الهیات در مورد تاریخ ادیان درس می داد و آن قدر بیانش عمیق، شیرین و جذاب بود که از کلاس های دیگر هم به کلاس او می آمدند. هانری کوربن و سید حسین نصر، تلاششان برای ارتقاء اسلام، چیزی نیست که کسی بتواند آن را نادیده بگیرد. سید حسین نصر آن قدر بزرگ است که در این قاب نمی گنجد که من درباره او صحبت کنم.
وی افزود: سهروردی با دید خاصی به فلسفه ایران نگاه می کند. او می گوید که همیشه باید برای طلب علم کوشید.

در ادامه میثم کرمی نویسنده کتاب، بیان داشت: آن چه که درباره سهروردی باید گفته می شد، در کلام استادان جاری شد. سید حسین نصر دانشمند افتخارآفرین ایرانی است که استادان نکات لازم را در مورد او بیان کردند. برای من، انجام این کار، افتخار بزرگی بود. این کتابی است درباره سهروردی و به احترام مقام علمی سید حسین نصر منتشر شده است. تمام مطالب این کتاب، با نظارت علمی نوشته شده است. امیدوارم این کتاب خدمتی برای سهروردی باشد.

در ادامه سید حسین نصر، فیلسوف و استاد علوم اسلامی طی یک پیام ویدیویی، ابراز داشت: از میثم کرمی برای گردآوری این کتاب تشکر می کنم. معرفی سهروردی را تا حد زیادی مرهون زحمات هانری کربن هستیم. او شرق شناس و فیلسوف بزرگی بود. بعد از انتشار کتاب های سهروردی، توجه به او زیاد شد. وی یکی از مهم ترین شخصیت های علمی و فلسفی تمدن اسلامی است. این نشست امروز بسیار مهم است برای این که بتواند نسل جوان ایرانی را متوجه عظمت فکری سهروردی کند. علاقه به سهروردی هر روز بیشتر می شود و خوشحالم که امروز دوستانی این نشست را برگزار کرده اند. احیای فلسفه سهروردی در ایران، احیای تفکر فلسفه اصیل ایرانی است.

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۳/۰۵/۰۹

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.