آیین نکوداشت "استاد احمد کتابی" برگزار شد

آیین نکوداشت "استاد احمد کتابی" روز چهارشنبه ۲۴ مرداد در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، آیین نکوداشت "استاد احمد کتابی" به همت گروه زبان و ادبیات فارسی خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز چهارشنبه ۲۴ مرداد ۱۴۰۳ در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. خلاصه ای از گزارش این مراسم در ادامه می آید.

مهدی گلشنی از استادان دانشگاه صنعتی شریف، اظهار داشت: خرسندم که این مجلس بزرگ برپا شده است و از مسئولان برگزاری تشکر می کنم که بانی این کار خیر شده اند. متاسفانه دانشگاهها و پژوهشگاه های ما از اساتیدشان تجلیل نمی کنند. باعث تأسف است که در این کشور به علوم انسانی توجه نمی شود.

وی افزود: در حال حاضر وضعیت فرهنگ در کشور ما خوب نیست و در مدارس ما بحث میراث فرهنگی مطرح نیست. این فرهنگ است که یک کشور را نجات می دهد. از فرهنگ غفلت شده است و احمد کتابی بخشی از عمرش را صرف فرهنگ کرده است. هنر مهم وی، تألیفاتش است که وسیع هم بوده است. او چندین کتاب در باب شاعران بزرگ تألیف کرده است. کار او باید الگویی برای اساتید و دانشجویان باشد. خداوند بر طول عمر وی بیفزاید که خدمات ارزنده اش را ادامه دهد.

در ادامه محمد میرزایی رئیس انجمن جمعیت شناسی، ابراز داشت: رشته تخصصی احمد کتابی، اقتصاد است اما به جمعیت شناسی هم گرایش دارد. انسان تا آخر عمر باید دانشجو باشد و کتابی نمونه بارز این جمله است. تنوع کارهای او خیلی زیاد است و البته جامعیت خاصی هم دارد. وی در تاریخ، عرفان و ادبیات هم قلم فرسایی کرده است.

وی افزود: از ویژگی های احمد کتابی، داشتن روح علمی است. چنانچه روح علمی بر عالمان و دانشگاه ها حاکم نشود، می شود آن چه که نباید بشود. رمز و راز موفقیت های کتابی، داشتن روح علمی است. او دارای منشی والا است و در انسانیت و رعایت شئونات اخلاقی کم نظیر است.

در ادامه ایرج شهبازی از مولاناپژوهان، بیان داشت: از بانیان این برنامه سپاسگزارم که این مراسم باشکوه را برگزار کرده اند. من از احمد کتابی مواردی را یاد گرفته ام که بازگو می کنم. او پاکیزه سخن می گوید و پاکیزه می نویسد. وی کلمات را به درستی سر جای خود می گذارد و از درازه گویی به دور است. کسی که درست و سنجیده صحبت کند یعنی برای انسانیت احترام قائل است.

وی افزود: روح تحقیق و مطالعه و کاوش در علم در احمد کتابی وجود دارد. هر روز میل او به آموختن بیشتر می شود. ویژگی بعدی وی، توانایی همدلی او با دیگران است. گره گشایی جزء منش او به شمار می رود. هم چنین وی به مطالعات بین رشته ای توجه می کند. ادب وی مثال زدنی است و فروتنی فراوانش زبانزد است.

در ادامه حمیدرضا نمازی، پزشک و از استادان دانشگاه، اظهار داشت: خوشحالم که در این مجلس گران مایه افتخار حضور پیدا کرده ام. احمد کتابی همیشه حضور متواضعانه ای در جلسات مختلف دارد. یکی از جنبه های کم نظیر او، شخصیت بین رشته ای است. او زمانی کار بین رشته ای می کرد که بین رشته ای کار کردن مُد نبود. وی مراقبت را خوب یاد گرفته است و این شأن مراقبتی به سابقه دبیری او بر می گردد. نثر او ساده و در عین حال فاخر است.

در ادامه حمید تنکابنی عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی طی یک پیام صوتی ابراز داشت: این گونه مناسبت ها بهانه ای است که از بهترین ها تجلیل به عمل بیاوریم. فقط درصد کمی از انسان ها مثل احمد کتابی هستند. او یک سال را هیچ گاه تکرار نکرد و همیشه سخت مشغول تحقیق و تدریس بود.

وی افزود: از ویژگی های دانشی احمد کتابی، علم باوری او است. ویژگی دیگر، باور به تحقیق، پژوهش و تدریس با باور میان رشته ای است. او با وجود این که اقتصاددان است، اشراف بالایی بر ادبیات دارد. هم چنین او همواره ارزش های اخلاقی را پاس می دارد. وی بسیار اهل گفت و گو مدارا است.

در ادامه حمید دیهیم استاد اقتصاد دانشگاه تهران، بیان داشت: احمد کتابی در کتاب فرافکنی، درس انسانیت می دهد. او واقعا یک فرد انسان و مرد بزرگی است. اقتصاد قوانینی مانند ریاضیات دارد. کتاب تورم احمد کتابی که سال 70 نوشته شده است، همه چیز تورم را آنالیز می کند و کشورهای مختلفی را که درگیر تورم شده بودند را بررسی کرده است. همین الان هم می توان از این کتاب استفاده کرد و تورم رکودی را از بین برد.

در ادامه رضا معینی از استادان جمعیت شناسی، اظهار داشت: احمد کتابی یک فرد دانشگاهی و آکادمیسین است. برای او آکادمیسین بودن، لازمه اش وجود ارتباط استخدامی با دانشگاه نیست بلکه در غیاب این رابطه استخدامی، فعالیت هایش مثل نوشتن کتاب و مقالات و ایراد سخنرانی ادامه داشته است. خوشحالی من زمانی به اوج رسید که به مدت سه سال ارتباط تنگاتنگی با کتابی در زمان برپایی دانشنامه جمعیت شناسی داشتم. مهربانی او با دوستانش مثال زدنی است.

در ادامه احمد کتابی در آیین نکوداشت خود، ابراز داشت: از این همه کوچک نوازی و بنده نوازی که در حق من شد، سراپا غرق در عرق شرم هستم. این که سخنرانان گفتند من متواضع هستم، باید بگویم که من اصلا حق تواضع ندارم. بزرگان واقعی باید تواضع کنند. امروز شخصیت شگرفی در بین ما هست، لطف الله میثمی، کسی که دو چشم و یک دستش را در راه ایران داده است. شخصی که تمام عمرش برای آزادی ایران نالیده است و افتخار می کنم که زمانی همکلاسی او بوده ام. حمیدرضا نمازی هم نمونه بارزی از رویکردهای میان رشته ای است و با این که پزشک است ولی در ادبیات و تاریخ هم تبحر دارند و بسیار در غنی کردن موزه پزشکی ایران سهیم بوده است. در پایان، از بانیان این مراسم و تمام سخنرانان ارجمند تشکر می کنم.

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۳/۰۵/۲۵

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.