تصویرتصویرتصویر

نشست "مغز کاپیتان من نیست: نقدی بر مستند «کاپیتان من» برگزار شد

نشست "مغز کاپیتان من نیست: نقدی بر مستند «کاپیتان من» روز چهارشنبه ۷ شهریور در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

تصویر
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "مغز کاپیتان من نیست: نقدی بر مستند «کاپیتان من» به همت گروه روان شناسی خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز چهارشنبه ۷ شهریور ۱۴۰۳ در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. محمدامین حدادی دبیری این نشست را برعهده داشت. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.

ابتدا سهیل جعفر صالحی که اجرای این پنل را برعهده داشت، توضیحاتی درباره این مستند ارائه داد و تاکید داشت که نباید به این فیلم، فقط به عنوان مستند نگاه کرد و این فیلم به عنوان فیلم مستند، در جامعه هنری ما یک نقطه آغاز است.

در ادامه عبدالرحمن نجل رحیم مغزپژوه اجتماعی-انتقادی، اظهار داشت: من از کارگردان درخواست داشتم که سکانس های مربوط به حضور من در این مستند را حذف کنند که متاسفانه چنین نکردند.
وی افزود: فیلم با یک سکانس قاطع شروع می شود که ما با یک تلقی از موضوع کار مغز که شناخت است، مواجه هستیم. مغزی که روی میز است نمی تواند مغز راوی باشد بلکه مغز مرده ای است که از سرش جدا شده است. مغز اهمتیش این است که به بدن ما وصل باشد. فیلم علنی می گوید "من" چیزی نیست جز همین ماده ای که روی میز است. فیلم می خواهد بگوید مغز کاپیتان من است. نادیده گرفتن بدن و اهمیت فرماندهی را به مغز سپردن یک اشتباه رایج است.
او ادامه داد: من مغز را نه کامپیوتر و نه ماشین می دانم و ارتباطی به این موارد ندارد. راوی نمی گوید که علاوه بر مغز، چه چیزهای دیگری به شکل گیری "من" می کند.

در ادامه سیاوش صفاریان پور کارگردان مستند، ابراز داشت: بحث های حقوقی در سینما چارچوب های خاص خودش را دارد و ما یک سری الزامات داریم. درست است که عبدالرحمن نجل رحیم درخواست داشت که مصاحبه وی حذف شود اما سفارش دهنده این فیلم که ستاد علوم شناختی بود و همچنین تهیه کننده، این حق را به من ندادند که مصاحبه وی را حذف کنم و در اینجا رسما از نجل رحیم عذرخواهی می کنم.
وی افزود: در فیلم حیفمان می آمد که نگوییم چه پشتوانه علمی در این مستند وجود دارد. ما به خاطر تایم فیلم، مجبور بودیم که صحبت های کارشناسان را تقطیع کنیم. این مستند پر مخاطب ترین مستند یک دهه اخیر بوده است. لفظ کاپیتان به معنای ارباب نیامده است.
او در پایان گفت: لازم می بینم از بهرام رادان متشکرم که پنج سال به پای فیلم ایستاد.

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۳/۰۶/۰۹

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.