نشست "نقد و بررسی کتاب هشت سرنوشت بهرام" برگزار شد
نشست "نقد و بررسی کتاب هشت سرنوشت بهرام" روز دوشنبه ۱۹ شهریور در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "نقد و بررسی کتاب هشت سرنوشت بهرام" به همت انجمن زروان و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. سخنرانان این نشست، عیلرضا برازنده نژاد، شروین وکیلی و بهزاد قدیمی بودند و دبیری این نشست برعهدهٔ مسعود بُربُربود.
ابتدا مسعود بُربُر، دبیر نشست، توضیحاتی راجع به سبک کتاب ارائه داد و راجع به شخصیت بهرام گفت: این شخصیت در تاریخ نادر است. او همچنین در ادامه به شخصیت بهرام گور در دیگر کتب ادبی-تاریخی اشاره کرد و نقش بهرام و شیوه تألیف کتاب «هشت سرنوشت بهرام» را کاملا ایرانی خواند و توضیحاتی در این باره بیان کرد.
بهزاد قدیمی، نویسنده و مترجم، توضیحاتی راجع به فرم کتاب و ایرانی بودن آن مطرح کرد و اذعان داشت: کتاب به جهت پیرنگ و سیر داستانی به داستانهای کارآگاهی شبیه است که با توجه به ایرانی بودن کتاب تلفیقی بین این دو صورت میگیرد.
او همچنین درباره هشت روایت کتاب گفت: داوری ارزشی برای اعتبار روایتها نداریم، این در حالی است که داستان بهرام در این هشت روایت کامل میشود، لذا این یک ابتکار نوآورانه و جذاب است.
قدیمی در نقد کتاب«هشت سرنوشت بهرام» افزود: تعلیقی در باب بهرام صورت گرفته که حل آن دشوار است، با این حال باید در اینجا به نویسنده هم حق داد.
او راجع به صحت سنجی تاریخی کتاب از وکیلی تقدیر کرد و گفت: با این حال که رمان نویس تاریخی مانند تاریخنگار دغدغهٔ تاریخ را ندارد ولی در این خصوص کتاب «هشت سرنوشت بهرام» هیچ سستیای ندارد و به دقت به نگارش در آمده است.
او همچنین به بخش آخر کتاب و عارف مسلکی و آزاد اندیشی که بهرام در پایان عمرش میخواست، اشاره کرد.
عیلرضا برازنده نژاد، نویسنده و مترجم، عنوان کرد: مهمترین ویژگی کتاب «هشت سرنوشت بهرام» بیادعا بودن آن است که مخاطب فکر نمیکند قرار است از سوی مولف چیزی به او تحمیل شود؛ همچنین که کتاب «هشت سرنوشت بهرام» با وجه نوستالژی که دارد مرا با جایی از ناخوداگاهم وصل میکند که باید توجه داشت عشق نویسنده هم به اثر کاملا در متن مشهود است.
او همچنین خاطر نشان کرد: این سنت قصه گویی نزدیک به Metafiction (فراداستان) است؛ و در ادامه توضیحاتی به جهت این شباهت و همچنین شیوه نقالی و فشردهسازی در داستان اضافه کرد.
برازنده نژاد تصریح کرد: کل رمان «هشت سرنوشت بهرام» برای من به مثابه یک پلات است که هر بار موقع خواندن انگار دارم بازنویسی جدید نویسنده را میخوانم. وی در ادامه به شخصیتهای زن کتاب پرداخت و توضیحاتی افزود.
شروین وکیلی، نویسنده کتاب«هشت سرنوشت بهرام»، ابتدا بخشی از روایت بهرام در تاریخ طبری را خواند و راجع به ایده اولیه کتاب، ساختار، فصلبندی، اعضای داستان و سیر و طرح آن به تفصیل توضیح داد. وی همچنین از نشر خوش بین به جهت چاپ اثر تقدیر کرد.
وکیلی درباره نقش زنان داستان و ارتباط غیر رسمی بهرام با آنها پرداخت و گفت: نقش زنان در داستان بهرام گور مهم و پیوند خورده با آنان است اما این ارتباط مانند ارتباط با خسرو پرویز و شیرین نیست بلکه رنگین و غیر رسمی است.
همچنین این نویسنده فصل آخر کتاب را افشا کرد و توضیح داد: مانند دیگر کتابهایی که زندگی بهرام را روایت میکنند، کتاب «هشت سرنوشت بهرام» هم پایان بازی دارد و سرگذشت بهرام مسکوت میماند زیرا که تاریخ در این باره ساکت است.
او مفاهیم مهر، داد و دهش را در زندگی بهرام مهم و اساسی تعریف کرد و روایتهای مختلف از این مجموعه صفات را در زندگی او توضیح داد.
نویسنده کتاب «هشت سرنوشت بهرام» در آخر از همه کسانی که در نوشتن کتاب کمک رسانده بودند تشکر کرد.
در ادامه دبیر نشست نکاتی را راجع به ویژگیهای کتاب عنوان کرد و گفت: داستان خوب ما را به جهانی دیگر میبرد و کمک میکند تجربه کسان دیگر را به نزدیکترین حالت تجربه کنیم. او همچنین روایتهای حماسی «غیر گلدرشت» را نیاز امروز جامعه ما دانست و کتاب«هشت سرنوشت بهرام» را یکی از مصادیق آن معرفی کرد.
در آخر این نشست با گفتگو و پرسش و پاسخ از سوی شرکتکنندگان به پایان رسید.