نشست "سیره و شخصیت پیامبر و رفتار مدنی ما مسلمانان در عصر حاضر" برگزار شد
نشست "سیره و شخصیت پیامبر و رفتار مدنی ما مسلمانان در عصر حاضر" روز سه شنبه ۲۷ شهریور در سالن خیام خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "سیره و شخصیت پیامبر و رفتار مدنی ما مسلمانان در عصر حاضر" به همت گروه زبان و ادبیات عربی با همکاری گروه تاریخ خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳ در سالن خیام خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. محمدحسین خوانین زاده دبیری نشست این را برعهده داشت. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.
محمدکاظم رحمتی عضو هیات علمی دانشنامه جهان اسلام، اظهار داشت: درباره سیره نبوی کارها و مطالعات خیلی خوبی انجام شده است. در این روند، شاخص ترین فرد، ابن اسحاق است. چند نکته را باید مورد توجه قرار دهیم. تصویری که امروز از نوشتن داریم، با نوشتن در قرن های اول هجری متفاوت است.
وی افزود: در قرن اول هجری، محدودیت های فراوانی برای مکتوب کردن وجود داشت. بعدها در عصر اموی کاغذ در اختیار مردم قرار گرفت و شرایط نوشتن بیشتر فراهم آمد. در قرن دوم، کاغذ به گستردگی وارد تمدن اسلامی شد. ابن اسحاق سیره پیامبر را بر شاگردانش املا می کرده است.
رحمتی در ادامه توضیحاتی در مورد سیره ابن اسحاق بیان داشت و اضافه کرد: بخشی از اخبار سیره، خاطره هستند. خاطه یعنی خلق یک سری فضاهای جدید.
در ادامه ابوالحسن امین مقدسی استاد دانشگاه تهران، ابراز داشت: در عصر حاضر، جهان ویژگی های زیادی پیدا کرده و مهم ترین ویژگی، سرعت است که حرف اول را می زند. سرعت بسیار در زندگی ما ورود پیدا کرده است و بحث سرعت و اخلاق، یک بحث جدی است. در مقابل سرعت هم، جنبش آهستگی به وجود آ»ده است. سرعت معنای زندگی را عوض کرده است.
وی افزود: رنج های انسان دو دسته هستند. دسته ای دست خود انسان است و دسته ای دیگر، دست او نیست. علم می تواند بعضی رنج ها را برطرف کند. رنج قابل از بین رفتن نیست، تنها راهی که وجود دارد این است که به رنج معنا دهید تا رنج آسان شود. اگر رنج ها معنادار شوند، قابل تحمل می شوند. علما گفته اند که اخلاقی زیستن زندگی را معنادار می کند و اخلاقی زیستن، رنج را هم معنادار می کند.
او ادامه داد: در اخلاق نبوی، جهان و انسان با رنج سرشته شده است. عسر و یسر با هم هستند. در زندگی پیامبر اگر بخواهید رنج حل شود، با توسل به پیامبر رنج حل خواهد شد. اگر حب به وسط بیاید، هیچ چیزی سخت نیست. اخلاق مبنایش همان عشقی است که ما را به محبت می رساند.