تصویرتصویرتصویر

نشست «نحوهٔ خاتمه اعمال یکجانبه در حقوق بین الملل» بگزار شد

نشست «نحوهٔ خاتمه اعمال یکجانبه در حقوق بین الملل» در روز شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

تصویر
به گزارش خانه اندیشمندان خانه علوم انسانی، نشست «نحوهٔ خاتمه اعمال یکجانبه در حقوق بین الملل» به همت انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی، در روز در روز شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. سخنران این نشست سیامک کریمی بود.
ابتدا دبیر نشست راجع به روند جلسه و پیشنهٔ علمی سخنران جلسه توضیحاتی ارائه داد.

سیامک کریمی، پژوهشگر و مدرس دانشگاه، راجع به کتاب «نظام حقوقی حاکم بر اعمال یکجانبه در حقوق بین الملل» که برندهٔ جایزه سالانه انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد است توضیحاتی ارائه داد و عنوان کرد: جرقه این کتاب ابتدا در جریان مذاکرات ایران و ۵+۱ بود که با وجود فتوای رهبری راجع به منع ساخت سلاح هسته‌ای و درخواست طرف‌های غربی برای به اعلامیه در‌آمدن این فتوا که این سوال را برای من به وجود آوردکه فتوا چه ویژگی دارد که اعلامیه ندارد و اعلامیه چه آثار، پیامدها و تعهداتی را به وجود می‌آورد؟.
وی در ادامه توضیحاتی را در خصوص کشورهایی که اعمال یکجانبه‌ای وضع کردند و خودشان بعد آن را زیر پای گذاشتند و از آن گذر کردند؛ و همچنین راجع به رابطه این اعمال با دیوان بین‌المللی دادگستری نیز توضیحاتی تفصیلی ارائه داد.
.
کریمی همچنین تشریح کرد: وقتی دولتی تعهد یکجانبه را می‌پذیرد که برای مثال مرزی را به رسمیت می‌شناید، ساخت سلاحی را منع می‌کند، بدهی دولتی را می‌بخشد این سوال پیش‌می‌آید که آیا امکان پس گرفتن عمل یکجانبه را دارد یا خیر؟ در پاسخ این سوال چند دیدگاه وجود دارد: یکی معتقد است وقتی عمل یکجانبه‌ای را می‌پذیری یعنی یک انتظار مشروع برای سایر دولت‌ها ایجاد می‌کنی که نمی‌توان آن را نادیده بگیری؛ در نظریه دیگری معتقدند به جهت عنصر اراده، همان کسانی که اراده به وضع اعمال یکجانبه می‌کنند کردند می‌توانند اراده بر خاتمه آن نیز بکنند البته در مخالفت با این مطرح میکنند که عهد بر ثبات وضعیت‌های حقوقی در اینجا از بین ‌می‌رود.
او به پرونده های بین فرانسه، استرالیا و زلاندنو راجع به زباله‌های هسته و همچنین به دعوای آمریکا و نیکاراگوئه اشاره کرد و با ذکر مثال‌هایی این موضوع را بسط داد.
در آخر این نشست با پرسش و پاسخ‌هایی از طرف حضار شرکت‌ کننده به پایان رسید.

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۳/۰۷/۰۷

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.