تصویرتصویرتصویر

نشست "عملیات نظامی و فناوری های ارتباطی نوین" برگزار شد

نشست "عملیات نظامی و فناوری های ارتباطی نوین" روز شنبه ۱۴ مهر در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

تصویر
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "عملیات نظامی و فناوری های ارتباطی نوین" به همت انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
سخنرانان این نشست عبارت بودند از: پوریا عسکری و فریده محمدعلی پور، دبیری این نشست برعهدهٔ حسن سواری بود.

ابتدای جلسه حسن سواری، دبیر این نشست، توضیحاتی راجع ‌به روند و موضوع جلسه ارائه داد. وی همچنین در ادامه جلسه اشاره کرد که: هنوز با قطعیت نمی‌توانیم عنوان کنیم که این فناوری‌های به کار برده در جنگ‌ها نظامی جزء سلاح به حساب می‌آیند یا خیر؛ که بعد این امکان ترتیب داده شود تا دولت‌ها مکلف به انجام برخی از تعهدات و ملاحضات بشوند.

فریده محمدعلی پور، عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی، با اشاره به اینکه زندگی روزمرهٔ مردم بیشتر تحت تاثیر سیاست خارجی است تا سیاست‌های داخلی، به تصمیم‌گیری حاکمان در این حوزه و اثر گذاری آن روی زندگی مردم توضبح داد. محمدعلی پور دربارهٔ موضوع جلسه و اثرات آن روی مباحث روابط بین ‌الملل عنوان کرد:‌ در بحث پویایی قدرت باید شاهد چگونگی روند توازن قدرت در این عرصه باشیم؛ همچنین بازدارندگی هم در اینجا مطرح می‌شود که خود مقوله بازدارندگی نیز به جهت عدم قطعیت در نظام بین‌ الملل است. در اینجا باید توجه داشت فناوری حتی شیوه ورود در جنگ را نیز دچار دگرگونی می‌کند.
وی در ادامه به بر هم خوردن توازن قوا به جهت مسابقات تسلیحاتی گفت و عنصر فناوری را نیز کمک ‌کنندهٔ در این مسابقات لحاظ کرد. او به نقش بازیگران جدید و غیر دولتی و ورود آنها به جنگ‌هایی که با فناوری پیش می‌روند نیز اشاره کرد. وی همچنین به نقش سایبرگ‌ها، مشخص نبودن میادین جنگی و عدم شفافیت در این موضوع توضیحاتی ارائه داد و گفت: در بحث هنجار‌ها و مقررات بین‌المللی ما نیازمند زمان هستیم، و این عرصه چالش است هم برای حقوق بین‌الملل و هم برای روابط بین‌الملل. وی در آخر هشدار داد که در این عرصه نباید شتاب‌زده عمل کرد و قیاسی بین این نمونه از جنگ‌ها و جنگ هشت سالهٔ ایران و عراق شکل داد، همچنین از گمانه‌زنی‌های ورود به مرزها و.. نیز باید اجتناب کرد و دچار هیجانات روزمره نشد.

پوریا عسکری، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی، ابتدا ابراز امیدواری کرد که روزی بحث‌های مربوط به جنگ در حقوق بین‌الملل به اتمام برسد و سایه جنگ از روی منطقه برود. او همچنین به یکسری از شباهت‌هایی که در انقلاب صنعتی و حوزه تحولات فناوری وجود دارد، عنوان کرد: این دو انقلاب به لحاظ ماهوی هر چند با یکدیگر متفاوت‌اند اما در پیامدهایشان مشترکاتی از قبیل فاصله افتادن بین افراد محروم و مرفه جامعه در آنها به چشم می‌‌خورد، برای مثال شخصی که به متاورس می‌رود با شخصی که هنوز به آب سالم دسترسی ندارد با یکدیگر تفاوت دارند. در نتیجه باید لحاظ کرد سطه پذیری نیز در این عرصه بیش از پیش صورت می‌گیرد.
او به نقش مثبت فناوری‌ها در جنگ‌های نظامی پرداخت و دقت طرف حمله‌ کننده را یکی از آثاری برشمرد که به کمتر شدن تلفات غیرنظامیان کمک می‌کند، همچنین توضیح داد که چگونه این فناوری‌ها با کمک ربات‌ها/غیرانسان‌ها، می‌توانند تلفات نظامی را نیز کاهش دهند. در اثرات مفی این فناوری‌ها به نقض حقوق بشر اشاره کرد و به جنگ‌های روسیه-اوکراین و اسرائیل-لبنان پرداخت و با ذکر مثال‌هایی در باب شیوه استفاده از فناوری در آن جنگ‌ها توضیحاتی ارائه داد و به مسائل و مبانی حقوقی در آن وضعیت‌ها اشاره کرد.
جلسه در اخر با پرسش و پاسخ به اتمام رسید.

اخبار

تاریخ نگارش: ۱۴۰۳/۰۷/۱۴

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.