نشست "باستان شناسی، تاریخ و جغرافیای سیاسی جزیره بوموسی" برگزار شد
نشست "باستان شناسی، تاریخ و جغرافیای سیاسی جزیره بوموسی" روز شنبه ۲۶ آبان در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "باستان شناسی، تاریخ و جغرافیای سیاسی جزیره بوموسی" به همت گروه تاریخ و باستان شناسی خانه اندیشمندان علوم انسانی و با مشارکت انجمن علمی باستان شناسی ایران، انجمن علمی باستان شناسی دانشگاه تهران و موزه ملی ایران، روز شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. محمدمهدی امینی دبیری این نشست را برعهده داشت. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.
سیروس فیضی، استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران، اظهار داشت: خلیج فارس در دوره شاه عباس صفوی فتح می شود. در آن دوره درآمدهای به دست آمده بین دولت صفویه و دولت انگلیس تقسیم می شد. در دوران بعد از صفویه و دوره نادرشاه، اقوامی می آیند و در منطقه استقرار پیدا می کنند. بعد از دوره نادرشاه به مشکل می خوریم و در دوره کریم خان زند حکومت تسلطی بر خلیج فارس ندارد. در آن زمان حکومتی در لنگه بوده که بوموسی هم زیر نظر آن بوده است.
وی افزود: در دوره قاجار به جز دوره آقا محمدخان، ما دوباره دچار مشکل می شویم. در دوران جدید چند بار مذاکرات داشته ایم. در دوره رضاشاه بر سر خلیج فارس مذاکراتی صورت می گیرد. در دوره محمدرضا شاه هم، مذاکراتی بعد از خروج انگلستان از منطقه صورت گرفت. الان هم هر از گاهی شاهد هستیم که بحث جزایر مطرح می شود و اخیرا هم روسیه و چین از امارات جانبداری کردند. واقعیت این است که هر گاه کمی ضعیف می شویم و نقش مان در عرصه بین المللی کم رنگ تر می شود، این مسائل هم بیشتر مطرح می شود.
در ادامه حسین ربیعی استاد دانشگاه خوارزمی، ابراز داشت: این مقداری که ما برای احقاق حقمان در مجامع بین المللی فعالیت می کنیم، کفایت نمی کند و انتظار می رود که مسئولان با جدیت بیشتری این موارد را پیگیری کنند. موضوع جزایر تقریبا چهار قرن است که در جریان است. اهمیت امروز این جزایر بیشتر به خاطر موقعیت آن ها در دهانه تنگه هرمز قرار دارد. از زمانی که پرتغالی ها جزیره هرمز را اشغال کردند، خلیج فارس اهمیت ارتباطی داشته و تا زمان ما هم اهمیتش را حفظ کرده است.
وی افزود: ژئوپلیتیک به مسئله موازنه قدرت می پردازد. مسئه پیش آمده مستقیما با میزان قدرت ملی در ارتباط است. هر وقت ما قدرت کافی داشته ایم، مسئله جزایر به نفع ما پیش رفته است. قدرت نمایی کشورها در مرزهای بیرونی شان با مسائل داخلی در ارتباط است.
در ادامه محمداسماعیل اسمعیلی جلودار، رئیس انجم باستان شناسی ایران، بیان داشت:جزیره بوموسی یک جزیره بسیار استراتژیک و مهم است. هم چنین خلیج فارس همواره در طول تاریخ بسیار مهم بوده است. در نقشه هایی که موجود است گاهی از نام بوموسی و گاهی از ابوموسی استفاده شده است.خلیج فارس همواره به عنوان یک شاخرا مورد توجه بوده است.
وی افزود: جزیره بوموسی جزیره کوچکی است و بلندترین کوه آن ۱۱۰ متر ارتفاع دارد. این جزیره پوشش گیاهی بسیار قوی دارد. ما هفت محوطه را برای کار باستان شناسی شناسایی کردیم و علی رغم محدودیت هایی که وجود داشت به نتایج خوبی رسیدیم.