نشست "سه جانبه گرایی دولت، بخش خصوصی و جامعه مدنی" برگزار شد
نشست "سه جانبه گرایی دولت، بخش خصوصی و جامعه مدنی" روز چهارشنبه ۱۴ آذر در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "سه جانبه گرایی دولت، بخش خصوصی و جامعه مدنی" به همت گروه اقتصاد خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. سمیه توحیدلو دبیری اسن نشست را برعهده داشت. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.
رضا امیدی، پژوهشگر سیاست گذاری اجتماعی، اظهار داشت: ما اگر سه ساحت قدرت را در جامعه فهرست کنیم که عبارتند از قدرت سیاسی، قدرت اقتصادی و قدرت اجتماعی؛ عامل های این قدرت ها به ترتیب شامل دولت، بازار و جامعه مدنی می شود. چیزی که بیشترین تمرکز روی آن وجود دارد، مسئله تخصیص و توزیع منابع است که بر اساس آن چهار نوع اقتصاد دولتی، اقتصاد اجتماعی، اقتصاد سرمایه داری و اقتصاد خانوادگی به وجود می آید.
امیدی در ادامه به تشریح ابعاد فضای مفهومی اقتصاد اجتماعی و رابطه نهادی سیاست گذاری اجتماعی و سیاست گذاری اقتصادی پرداخت و افزود: در پیمایش ها در بعضی جاها بی اعتمادی به بازار از دولت بیشتر است چون مردم دولت و بازار را در یک راستا دیده اند. جامعه به دنبال این بوده است که الگوهای مقاومت متفاوت ایجاد کند. تا زمانی که پیوند نهادی بین سیاست گذاری های اقتصادی و اجتماعی به وجود نیاید، تقابل ها تشدید خواهد شد.
در ادامه یاسر باقری، عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، ابراز داشت: سه جانبه گرایی دستاورد بزرگی در مجادلات تاریخ اقتصاد سیاسی است. سه جانبه گرایی که در ایران بعد از انقلاب شاهد هستیم، حاصل ترکیب تلاش های نهادهای مدنی، گروه های بروکراتیک و واردات دستاوردهای بشری روز هست، هر چند که از استانداردها فاصله دارد.
وی افزود: با گذشت چند دهه گرچه شعار عدالت همچنان وجود دارد، اما همبستگی اجتماعی هیچ وقت محل بحث سیاست گذاران اجتماعی ما نیست و این خود زمینه های گسست اجتماعی را فراهم می کند. دولت به دنبال تفویض اختیارات به جامعه مدنی نیست و در بعضی موارد گرچه دولت خصوصی سازی انجام می دهد اما به دنبال تقویت بخش خصوصی نیست بلکه برای مسئولیت گریزی دولت است. در شرایطی که جامعه مدنی ضعیف می شود، دولت و بخش خصوصی شروع به ساختن نهادهای تصنعی مدنی می کنند.