نشست " سرمایه گذاری تولیدی، مشکلات و راهکارها" برگزار شد
نشست " سرمایه گذاری تولیدی، مشکلات و راهکارها" روز دوشنبه 18 فروردین در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست " سرمایه گذاری تولیدی، مشکلات و راهکارها" به همت کانون دانش آموختگان اقتصاد و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۳ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.
در ابتدا بهمن آرمان، دبیر این نشست اظهار داشت: آن چیزی که کشور امروزه به آن نیاز دارد، ایجاد اشتغال و کاهش نرخ بیکاری است. درست است که ما با شرایط تحریمی روبرو هستیم اما در شرایط فعلی هم می توان کارهای بزرگی کرد.
در ادامه، مجید گودرزی از صاحب نظران در حوزه ارزش افزوده مولد، ابراز داشت: ربا در دین اسلام حرام است و نمی دانیم چطور شده است که ربا در این نظام هم شرعی می شود و هم قانونی. واقعا بانکداری ما بانکداری اسلامی نیست. در دنیا وامی را سراغ نداریم که یک چهارم آن را به عنوان اوراق بگیرند که این ترمز محکم در حوزه سرمایه گذاری است. شاید سرمایه گذاری، مهم ترین بخش هر اقتصادی است.
وی افزود: ما شک نداریم که ایران یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیا است اما این ثروت نیامده است که تبدیل به دارایی شود و برعکس آن در حال اتفاق افتادن است. بهانه های زیادی مانند تحریم ها مطرح می شود اما تحریم تاثیر چندانی در مدیریت سرمایه گذاری های ما ندارد. در حال حاضر با نرخ بهره ۲۳ درصدی، هیچ سرمایه گذاری توجیه اقتصادی ندارد. متاسفانه باید اعلام کنیم که مدیریت سرمایه های ما به بدترین شکل ممکن در حال اتفاق افتادن است. خیلی از کشورها تلاش می کنند که نرخ بهره را به صفر برسانند و این همان چیزی است که در دین مبین اسلام هم مطرح شده است. رابطه تورم و سرمایه گذاری هم یک رابطه منفی است. کارفرمای ایرانی دنبال بهانه است که تورم را به حداکثر ممکن برساند در حالی که سود خالص خود را صرف جبران تورم می کند.
او ادامه داد: دو ابر چالش اقتصاد ما، ارزش افزوده صفر و بازدهی منفی است. دولت به صورت خواسته یا ناخواسته از هزینه های ما مالیات می گیرد. الان سرمایه ها به سوی بازارهایی هدایت می شود که ارزش افزوده ندارند مانند بازار مسکن و طلا و دلیل این امر آن است که اعتمادی به سیاست های دولت نیست.
در ادامه، جعفر قادری، رئیس کمیسیون اصل ۴۴ و حمایت از تولید مجلس شورای اسلامی، بیان داشت: ما در کمیسیون حمایت از تولید به دنبال بررسی و تصویب قوانینی هستیم که سرمایه گذاری در حوزه تولید تسهیل شود و در این راستا قوانین خوبی را هم فراهم کرده ایم. ما نیاز داریم که به نگرانی های مردم نسبت به کاهش قدرت خرید، توجه داشته باشیم و باید بتوانیم کیک اقتصاد را بزرگ تر و تاب آوری اقتصادی را بیشتر کنیم. ما تا ظرفیت های داخلی را بالفعل نکنیم و تا زمانی منابع درآمد ارزی فقط درآمدهای نفتی باشد، آسیب پذیر هستیم و فرصت تهدید به دیگران می دهیم. ما در زمینه روش های تامین مالی خیلی از دنیا عقب هستیم و باید از روش های تامین مالی مختلف و جدید بهره ببریم.
در ادامه، ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صمت، اظهار داشت: با توجه به شعار سال، امیدواریم امسال اتفاقات میمون و مبارکی را در عرصه تولید شاهد باشیم. تولید در کشور ما با پنج چالش اساسی مواجه است. مورد اول، عدم تکمیل حلقه های زنجیره ارزش در صنایع مختلف است. باید به سمت صنایعی برویم که ارزش افزوده بالاتری دارند. مورد دوم، مسئله انرژی و زیر ساخت است. ما دچار ناترازی انرژی شده ایم و این یک محدودیت برای صنایع ما است. مورد سوم، چالش هایی است که در حوزه تجارت خارجی با آن مواجهیم. مورد چهارم، تامین مناسب، کافی و بهنگام ارز و مورد پنجم که شاید مهم ترین هم باشد، مسئله تامین منابع مالی یا به عبارتی سرمایه گذاری برای تولید است. الان بانک ها عمده تامین مالی را انجام می دهند.
وی افزود: ظرفیت های بزرگ صنعتی در کشور ما هست که در کنار آن محدودیت های کوچکی هم وجود دارد که می توان این محدودیت ها را رفع کرد. راهکارهایی برای تامین منابع مالی وجود دارد. در دنیا صندوق هایی هستند که جذب سرمایه می کنند و بابت این فعالیتشان، کارمزد دریافت می کنند. ما در کشورمان این نوع صندوق ها را نداریم. از حوزه های دیگری که می توانیم تامین مالی انجام دهیم، بحث تامین مالی زنجیره ای است و بازار سرمایه هم از روش های دیگر تامین مالی است. باید ظرفیت بازار سرمایه را بزرگ کنیم.