آیین نکوداشت "دکتر مسعود فکری" برگزار شد

آیین نکوداشت "دکتر مسعود فکری" روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، آیین نکوداشت "دکتر مسعود فکری" به همت گروه زبان و ادبیات عربی خانه اندیشمندان علوم انسانی و با همکاری دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران و انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی، روز دوشنبه آیین نکوداشت "دکتر مسعود فکری" روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. سعداله همایونی اجرای این مراسم را برعهده داشت. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.

در ابتدا، خلیل پروینی، مدیر گروه زبان و ادبیات عربی خانه اندیشمندان علوم انسانی، اظهار داشت: خدمت همه حضار خیر مقدم عرض کرده و هفته معلم را تبریک می گویم. هر علمی موضوعی دارد. علم فلسفه موضوعش هستی و واقعیت است. فلاسفه درباره چیستی و رسالت زبان سخن گفته اند. زبان ادبی، زبان ویژه ای است چون متکی بر احساس و عاطفه و تخیل است. مسعود فکری مثل قدمای ما از یک جامعیتی برخوردار است هم در علوم عقلی و هم در علوم نقلی و هوش وافر بر این جامعیت غنا بخشیده است. اگر او در آموزش زبان موفق است، عامل اصلی موفقیت او، نگاه معرفت شناسانه به زبان است. ما در گروه های زبان و ادبیات عربی به این نگاه جامع محتاج هستیم.

در ادامه، جواد اصغری، رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، ابراز داشت: روز معلم را تبریک عرض می کنم. در دانشگاه سیستم آموزش زبان عربی دارد به یک سمت و نیازهای جامعه دارد به سمت دیگری می رود. ما در حوزه آموزش زبان عربی هیچ دوره دانش افزایی جدی در بین استادان نمی بینیم. در این دوران رکود، استاد فکری نمادی از نوگرایی و گشایشی برای امور این رشته بوده است. او تألیفات زیادی در حوزه آموزش زبان عربی داشته است.

در ادامه، فرامرز میرزایی، استاد دانشگاه تربیت مدرس، بیان داشت: زبان، فکر کردن با صدا است. تجربه زبانی برابر با تجربه بشری است. استاد فکری با تلاش هایی که کرد، در بزرگی را به روی ما باز کرد. با کارهای او، ما از تجارب بزرگان جهان عربی استفاده کردیم. او تلاش مضاعفی برای کشف این جریان ها و معرفی آن ها به دنیای ایرانی کردند. وی باعث شد که ما حس کنیم با یک زبان و فرهنگ ارزشمند مواجه هستیم. در این زمان کمتر استادی پیدا می شود که صاحب سبک باشد اما استاد فکری صاحب سبک است.

در ادامه، حمیدرضا خادمی، از مسئولان سازمان سمت، اظهار داشت: از خانه اندیشمندان علوم انسانی تشکر می کنم که در این هفته بزرگداشت مقام معلم، این نکوداشت را برگزار کردند. به نیابت از همکارانم در سازمان سمت، آمدم که تقدیری از مقام علمی استاد فکری داشته باشم. استاد یک شخصیت بین رشته ای است. او علاوه بر حوزه زبان و ادبیات عربی، در حوزه فلسفه، فقه و اصول، تفسیر و حدیث هم متبحر است. در بحث دیپلماسی علمی، این گونه شخصیت ها می توانند رسالت مهمی را ایفا کنند. ما نیازمندیم که شخصیت های علمی و جامع، همچنان سردمدار تحول در علوم انسانی باشند.

در ادامه، ابوالحسن امین مقدسی، استاد دانشگاه تهران، ابراز داشت: ما علوم انسانی ها در کدام قسمت از توسعه و پیشرفت کشور قرار داریم؟ خانواده ادبیات بخصوص ادبیات عربی به بلای توصیف مبتلایند.بین ادبیات و تفکر، ادبیات و نقد، هیچ پلی دیده نمی شود. باب تفکر منتقدانه بسته است. زمانی ما رشد می کنیم که با آگاهی سوال کنیم. نقد به رشد می انجامد. استاد فکری از تبار رنج و پیروزی است. در نطام فکری او، زبان دشتگاه تفکر است. خانواده ادبیات عرب باید از توصیف به سمت تحلیل بررود. آخرین درسی که از فکری آموخته ام، امید و نشاط است.

در ادامه، مسعود ادیب طی یک کلیپ تصویری، بیان داشت: مسعود فکری از دوران نوجوانی فردی بود دارای آرمان و هدف. پر کاری و استفاده از وقت و هدر ندادن فرصت ها از ویژگی های او است. نظم و انضباط هم شاید یکی از رموز موفقیت این برادر عزیز بوده است. زبان طنزآلود او در گفتگو با دوستان نیز، زبانزد است.

در ادامه، عیسی متقی زاده، استاد دانشگاه تربیت مدرس، ابراز داشت: از مسئولان خانه اندیشمندان علوم انسانی تشکر می کنم که چنین نکوداشت هایی را برگزار می کنند. مسعود فکری خوش فکر است و اگر بپذیریم که فلسفه مادر علوم است، مهم ترین ویژگی فکری، نگاه فلسفی و جامع است. او قدرت فوق العاده ای در برنامه ریزی دارد. آثار وی مبتنی بر طراحی آموزشی است.

در ادامه، اکرم مدنی، دانشجوی دکتری مطالعات ترجمه، بیان داشت: در ستایش استادی صحبت می کنم که او واژه بال و پر داد و معنا را جان بخشید. او مؤذن بیداری برای نسل ما بود. در کوله بار عمرش، کتاب ها نه بار بلکه بال بودند.

در ادامه، مصطفی رجاء از دانشجویان مسعود فکری، اظهار داشت: من حدود ۱۲ سال شاگرد استاد بوده ام. از سوی رادیو عربی از تلاش های استاد فکری قدردانی می کنم. از او سپاسگزارم که زندگی را به ما آموخت. تواضع فراوان استاد، باعث شد که در زمینه های رسانه ای کمک زیادی به ما داشته باشد.

در ادامه، علی باقر طاهری نیا، استاد دانشگاه تهران، ابراز داشت: به مسعود فکری، دوست قدیمی، فاضل و دانشمندم تبریک عرض می کنم. امروز عصر بین رشته ای و عصر آشتی علوم است. استاد در عرصه رسانه، حج، موعظه و خطابه علمی می درخشد. برای کاربردی حرف زدن باید با جامعه در تعامل باشیم.

در ادامه، حمیدرضا کوهدار معاون حوزه وزارتی وزارت علوم، ضمن خواندن پیام سید احمدرضا خضری مدیرکل حوزه وزارتی وزارت علوم، اظهار داشت: هفته معلم را گرامی می دارم. از خانه اندیشمندان علوم انسانی تشر می کنم که این کار بزرگ و فاخر را انجام می دهند. استاد فکری عمری را در حوزه آموزش زبان عربی سپری کرده است.

در ادامه، مسعود فکری ابراز داشت: این گونه جلسات برای تکریم دانش، منش و یا کنش است که از نظر خودم، برای من مورد سوم صدق می کند. اگر بحث دانش و منش باشد، فرزانگان زیادی بهتر از من وجود دارند. مفاهیمی مانند توفیق و برکت، فقط در پارادایم ایمانی معنا پیدا می کند. جمله ای را از محمدتقی جعفری به یاد دارم که می گفت گاهی اوقات دیدار کردن با یک نفر به اندازه یک کتابخانه بر افراد اثر می گذارد. ما غالبا به فعالیت هایمان نگاه شغلی داریم اما انگیزه بخشی شغلی خیلی مسئله مهمی است. امروزه نیازمندی های جامعه علمی باید متناسب با انگیزه بخش باشد. من زبان عربی را زیان موضوعی می دانم. در ایران بر اساس سابقه قدیمی، نگاه ساختاری به زبان بر نگاه کاربردی غلبه داشته است. هم چنین استفاده از تجربه های انباشته و از تجربه های زیست بوم اصلی استفاده کردن، مهم است.ما در حوزه علوم انسانی، نگاه تردید و آلوده بودن به علوم انسانی بیرونی کردیم. ما در این حوزه، اول باید از داشته های بیرونی استفاده کنیم و بعد خودمان هم آن را فراخ ببخشیم. در پایان از همه برگزارکنندگان این مراسم تشکر می کنم.

اخبار

اخبار صفحه نخست

تاریخ نگارش: ۱۴۰۴/۰۲/۱۶

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت و محتوای آن متعلق به خانه اندیشمندان علوم انسانی است.