نشست "صلح و گردشگری؛ توافق ایران-آمریکا و فرصت های گردشگری در ایران" برگزار شد
نشست "صلح و گردشگری؛ توافق ایران-آمریکا و فرصت های گردشگری در ایران" روز سه شنبه ۱۶ اردیبهشت در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی، نشست "صلح و گردشگری؛ توافق ایران-آمریکا و فرصت های گردشگری در ایران" به همت گروه گردشگری و محیط زیست انجمن علمی مطالعات صلح ایران و گروه گردشگری خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. نیما مشیری دبیری این نشست را برعهده داشت. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.
در ابتدا، سید مصطفی فاطمی، مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، اظهار داشت: هر کشوری توسعه گردشگری را ابتدا از درون خود شروع می کند. روندی که امروز در مذاکرات شاهد هستیم، تجربه ای است که قبلا هم سابقه داشته است و توافقات قبلی برای مدتی رونق گردشگری را به همراه داشته است. نگاهم این است که ایران باید در همه فرایندهای سیاسی و مذاکرات بین دول، قوی ظاهر شود و همه باید حمایت کنیم. بعد از به هم خوردن برجام و افزایش اختلافات بین المللی با ایران، بحث ایران هراسی در عرصه بین المللی رایج شد. اکثر سفارتخانه ها ایران را در محدوه قرمز سفر قرار دادند. تصویرسازی باعث شد که ما در یک جنگ رسانه ای چندان خوب نتوانیم عمل کنیم. بعد از برجام، یک سری تحریم ها باعث شد زیرساخت های گردشگری نتوانند ارتقاء پیدا کنند.
در ادامه، غلام حیدر ابراهیم بای سلامی، مشاور کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی ایران، ابراز داشت: گردشگری یک رشته به شدت سیاسی است چون گردشگری بزرگ ترین پدیده جامعه مدرن است. گردشگری توانسته است بیش از یک میلیارد و چهارصد میلیون نفر را سالانه از مرزهای بین المللی عبور دهد. گردشگری امروز یک قدرت بین المللی وسیع است که دارد نظام اجتماعی را متحول می کند و موجب بزرگتر شدن دیدگاه و شناخت انسانها نسبت به هم می شود. آن چه که تحت عنوان مذاکره ایران و آمریکا مطرح می شود، می تواند بر گردشگری ایران خیلی موثر باشد. انزوای بین المللی باعث می شود که گردشگری ایران به سمت نابودی برود. ما تحلیل مان در صنعت گردشگری، سنتی، محدود و پراکنده است. صنعت گردشگری یک صنعت فرابخشی است و از تبادلات بین المللی و سیاست خارجی بیشترین تاثیر را می گیرد. فرایند مهمانی و میزبانی مستلزم صلح و پذیرش افراد دیگر از فرهنگ ها و ملت های دیگر است. موضوع ایران هراسی واقعیتی است که در دنیا وجود دارد. گردشکری مهم ترین مولفه قدرت نرم در جهان و مهم ترین مولفه دیپلماسی فرهنگی است. آمریکا مهم ترین و موثرترین قدرت بین المللی است. دلار مقیاس ارزش پول بین المللی است. باید به گونه ای خودمان را تنظیم کنیم که منافع ملی و آینده جوانان خودمان را نجات دهیم.
در ادامه، حرمت الله رفیعی، رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران، بیان داشت: فارغ از اینکه این مذاکرات به نتیجه برسد یا خیر، نفس کار، کار خوبی است و کسی نیست که دنبال تنش و درگیری باشد. امیدواریم نتیجه مناسبی حاصل شود. ما هم در صنعت گردشگری بیشترین سهم را از صلح و توافق می بریم. گردشگری در ایران در بیان مسئولان ما در حد شعاری بیش نیست. دوستان ما در دولت شنونده خوبی هستند اما در اجرا کاری نمی کنند. الان جهان ما را در بلک لیست سفر قرار می دهد. دنیای خارج از ایران با ما سر جنگ دارد که یکی از دلایلش، ضعف دولتمردان در سیاست خارجی است. ما سفیری نداریم که دغدغه گردشگری داشته باشد در حالی که جاذبه های گردشگری که ما داریم، کمتر کشوری دارد. مشکل ما نداشتن مدیر موفق است. در ستاد سفر در ایران بخش خصوصی جایگاهی ندارد. خود بخش خصوصی هم بعد از غائله کرونا، خسته و فرسوده شده است و ۶۰ درصد متخصصین از این صنعت خارج شدند. از رسانه ها هم انتظار می رود که به گردشگری کمک کنند. اگر بخش خصوصی منسجم باشد، خودش را مبتکر نشان دهد و خودش را نیازمند دولت نشان ندهد، می تواند در این صنعت موفق باشد.